Kitnikez

Dunja, mirisna i žuta opevana u mnogim pesmama, ne bez razloga. Prva asociacija na jesen, bakin kredenac i detinjstvo mene je inspirisala da prvi put probam da napravim nešto što mnogo volim- kitnikez. Nije toliko teško, sem što je potrebno odvojiti neko vreme, ali kad ima volje ima i vremena, pa hajde da krenemo korak po korak.

IMG_3224

Uzmete 2 kilograma dunja, ali gledajte da budu bez crnih tačkica. Ako postoje odstranite ih. Operite ih i iseckajte na kockice. U šerpu stavljajte kockice dunja i obavezno preko svakog reda poprskajte malo limuna, da ne potamne. Prelijete vodom i kuvate…Pitate se koliko? Ja sam ih kuvala nekih 40-tak minuta.

IMG_3226

Procedite ih, vratite u šerpu i dodate 1,600 gr šećera. Kada se šećer otopi, a to bude relativno brzo uzmete štapni mikser i ispasirate ih. Vratite na vatru i provedete tako još sat vremena pored šporeta mešajući. Savet je da se kuva na srednjoj temperaturi i da se ne stavlja poklopac preko. Ali bez obzira na to, mene je bilo strah da ne zagori, pa sam stajala sve vreme pored…

IMG_3228

 

Za to vreme pripremite kalup, mogu da posluže kalupi za mafine, neki drugi silikonski (bar sada ih ima u svim oblicima), a možete razliti i u dublji pleh, koji podmažete uljem, kao što sam i ja uradila.

IMG_3235

Ukoliko volite orahe možete dodati nekih 200 gr sitno seckanih, odmah po razlivanju u pleh. A mozete dodadati i više, svakako nećete pogrešiti.

IMG_3229 (1)

E sad ide onaj teži deo, za nestrpljive, kao što sam ja. Treba sačekati da se sve to stegne, a to je najmanje 3 sata.

Prevrnete pleh na dasci na koju ste stavili pek papir.

IMG_3236

Moja zamisao je bila da sečem na skroz male kockice, ali ipak nisu bile toliko male, jer su jedva stale u papirnate korpice. A nisu ispale ni iste veličine, ali nema veze, uspela sam a to je najbitnije…

IMG_3245

Prekrijete ih, najbolje gazom, i ostavite da se suše nekoliko dana.  Kitnikez može dosta dugo da se održi van frižidera ( ukoliko uspete od ukućana da ih sačuvate). Nekada davno se pravio i čuvao kao poslastica za zimu.

Uživajte u ovoj zdravoj poslastici.

P.S. Za one koji ne znaju, dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B 1 i B 2, kao i niacina. Od minerala najviše je zastupljen bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.

3 thoughts on “Kitnikez

Leave a comment