Sočna ćuretina 🦃

Dok su vam deca mala možete da ih hranite onako kako treba zapravo trudite se da im pripremate zdrave obroke. Tako dok su moji dečaci bili mali ja sam gajila ćurke, između ostalog, kako bih mogla da im pripremim jela sa mesom koje ima najviše proteina. E sada, nisu to bile male, već ogromne ćurke i bilo je tu mnogo mesa. Ja sam ga spremala često pa im se negde posle mesec dana smučilo. Komšiluk je bio srećan, nema veze…U jednom periodu sam čak i kozu kupila jer sam čula da je kozije mleko dobro za probleme sa plućima. Mala deca su često bolešljiva, a bila su i moja, stalno nešto… Pila su deca mleko, a kasnije sam i sir od tog mleka pravila. U jednom trenutku nam je dvorište bilo kao zoološki vrt.

Da se vratim na ćuretinu i način pripreme najsočnijeg mesa, koje inače može da bude jako suvo. Ja sam sada pripremala samo jedan batak, koji je bio težak 1, 200 gr, ali možete tako spremati i celu ćurku pa i piletinu, nema razlike. Dobićete prelepo, sočno i lepo meso, prste da poližete.

Na početku kožicu ćuretine (piletine) polako odvojite od mesa, ali ne skroz, već tako da napravite džepove u koje ćete stavljati nadev.

Ruke perite često i ne dodirujte stvari po kuhinji kada radite sa živinom, jer možete na taj način kontaminirati sve u kuhinji, a i sebe. I ne perite nikada piletinu, jer ćete samo raspršiti bakterije vodom koja prska na radne delove. Kada se termički obradi živina nema mesta strahu.

U jednu činiju stavite margarina, meni je trebalo za batak oko trećine paketa. Margarin sam umutila i omekšala viljuškom, dodala sitno seckani beli luk, biber, so i malo ruzmarina.

Sada stavite ovu smesu margarina u džepove, tj mesto između mesa i kožice. Onaj višak margarina utrljajte preko.

Kada ste utrljali i upotrebili sav margarin preko njega slobodno stavite još začina, ja sam dodala još usitnjenog ruzmarina i soli, a vi možete začine koje najviše volite, ne možete ni sa jednim pogrešiti.

Treba nazdraviti ovakvom mesu pa tako na kraju prelijete komad belim vinom. Imala sam penušavo belo vino i to malo slatko, pa sam upotrebila takvo. Moram priznati da sam se malo plašila ali je na kraju sve ispalo kako valja.

Pecite oko 45-50 minuta na 180 stepeni okrećući povremeno meso. Kada dobije lepu braonkasto-zlatnu boju gotovo je.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ove ćuretine, sa dodatkom salate od kiselog kupusa. Eksplozija ukusa i mirisa. Možete i vi pripremiti na ovakav način ćuretinu ili piletinu, sve po vašoj volji. Prijatno!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s