Bela čorba 🍲

Sigurna sam da iskusnije domaćice imaju već svoje dobre recepte za belu čorbu, ali sam na predlog starijeg sina rešila da podelim sa vama svoj recept, kao pomoć mlađima. Ovih dana sam jako srećna i zadovoljna, uprkos generalnoj situaciji, jer mi se dosta mlađih žena i devojaka javilo sa povratnim informacijama o pripremi hrane na moj način. Poenta mog pisanija ovde i jeste da generacije koje dolaze i nisu imale vremena, pa samom tim nemaju ni iskustva, krenu da prave svoje magične obroke.

Za ovu čorbu potrebna vam je šargarepa, ja sam imala 4 komada, dva ili tri paškanata (nisam imala), dve manje glavice crnog luka, 4-5 krompira, 400-500 gr junećeg mesa, jaje, pavlaka, začini.

Šargerepu, paškanat i crni luk iseckajte sitno i stavite odmah u šerpu gde ćete kuvati čorbu, na malo ulja da se propži.

Posle nekoliko minuta, uz povremeno mešanje povrća, kako vam ne bi zagorelo, jer desi se i najboljima…😀, dodajte vodu i meso. Ovoga puta sam stavila junetinu, jer imala sam je već, a možete bilo koje meso piletinu, ćuretinu, zapravo ono što volite. Zaleđeno meso nema potrebe da odleđujete jer svakako će se skuvati.

mirini_zalogajcici_bela_corba_3
Dodati meso

U toj fazi kuvanja čorbe dodala sam 4 oljuštena krompira, začine i poklopila poklopcem i pustila da se kuva na umerenoj temperaturi. S vremena na vreme pogledajte pa ukoliko je voda isparila dodajte. Sami na taj način određujete koju ćete količinu čorbe imati na kraju.

Kada je meso kuvano izvadite ga na tanjir ili dasku. Sačekajte da se meso ohladi ili prohladi pa iseckajte na sitne kockice. Takođe krompir izvadite i ispasirajte ga i vratite natrag u šerpu.

Dok još niste vratili meso i krompir pire u čorbu izvadite malo čorbe, dve kutlače u jednu činiju i ostavite sa strane. Sada vratite meso i krompir u čorbu i probajte je, pa ukoliko nedostaje nešto od začina dodajte. Ja u ovu čorbu dodajem malo više crnog bibera.

Sada napravite malo hladne bele zaprške, od 1-2 kašike brašna i malo vode/ pola šolje. Razmutite dobro, da nema grudvica i dodajte u čorbu. Neka ključa lagano još desetak minuta i isključite šporet.

Uzmite jedan dublji tanjir i razlupajte jedno celo jaje, umutite viljuškom jaje, dodajte par kapi limuna, pola pavlake i onu čorbu koju ste izvadili ranije. Sve to dobro umutite i polako sipajte u šerpu. Na kraju dodajte seckanog peršuna. I eto, čorba je gotova.

Znam da vam deluje komplikovano ali nije, verujte. Ja ovoga puta nisam imala paškanat a ni svežu papriku (slatku a možete i ljutu), inače i njih dodajem čorbi. Što više povrća to bolje čorba,

mirini_zalogajcici_bela_corba_9
Obavezno dodajte dosta peršuna

Mi baš uživamo u svakom zalogajčiću ove zdrave i preukusne čorbe, a možete i vi. Verujte ništa nije teško kao što izgleda. Kuvajte i ekperimentišite ovih dana u kuhinji jer imate vremena.

ČUVAJTE SE !!!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s