Keks kuglice ⚫️⚪️

Nadam se da ste dobro i da ste se sačuvali virusa ali da se i dalje čuvate, što sebe što svoje bližnje. Vreme smo provodili u zatvorenim prostorima, više smo kuvali ali i ručkali a sada je vreme da se malo pokrenemo i skinemo višak kilograma. Mlađi će lakše skinuti kilograme, a mi u najboljim godinama malo sporije ali nemojte odustajati. Uz adekvatnu korekciju ishrane i redovnim vežbanjem sve se može postići. Ja ovom prilikom moram da se zahvalim Lidiji uz čije naporne vežbe, u trajanju od jednog sata i to online, ja vežbam od prvog maja i rezultati su već vidljivi.

Ove kuglice su omiljeni slatkiš mog starijeg sina (čovek ne jede šećer), jer kada ih njemu pravim umesto šećera stavim med. U svakom slučaju su zdravije od bilo čega kupljenog bez šećera, u tim proizvodima svakako mora da ima dodatih aditiva radi održavanja. Još jedna prednost ovih kuglica je 🕜 brza priprema i mogućnost igranja i eksperimentisanja. Osnova je manje više ista, ali možete dodavati šta god želite od koštunjavog ili suvog voća.

Za kuglice vam je potrebno 250 gr melevenog keksa, to može biti mlevena plazma ili bilo koji drugi keks. Pored keksa potrebno je pola putera, dva jajeta, 100 gr crne čokolade, dve kašike meda (ili 100 gr šećera u prahu), 50 gr kokosa. Ovo je neka moja osnovna verzija a možete dodati šaku suvog grožđa ili šaku brusnica, šaku mlevenih oraha ili lešnika, zbog toga sam s početka napisala da se možete igrati i samim tim svaki put ćete imati drugačiji ukus.

Pola paketića putera (100 gr) stavite u lonac sa duplim dnom da se skroz otopi.

Za vreme dok se puter otapa umutite dva jajeta, pa ukoliko pravite sa šećerom u prahu sada dodate šećer, a ukoliko pravite sa medom njega ćete dodati tek na kraju. U otopljen puter dodajte 100 gr crne čokolade, pa kada se i ona otopi dodajte jaja. Mešajte 5 minuta i to je gotovo.

U jednu činiju stavite mleveni keks, dodajte kokos i sada možete dodati med ali i otopljen puter. Ukoliko dodate malo više suvih sastojaka slobodno dodajte malo mleka ili soka kako biste mogli da napravite kuglice, a da vam se ne raspadaju i ne budu suve. To ćete već videti kod same izrade.

Dobro promešajte i dok je tako toplo pravite kuglice koje možete odmah uvaljati u kokos.

mirini_zalogajcici_keks_kuglice_7
Smesu dobro promešajte i odmah pravite kuglice

Kuglice ohladite malo u frižideru i možete odmah da služite. Često ih sada pravim i evo ove na slici ispod su sa dodatkom kandirane pomorandže i uvaljane u keks. Igrajte se i uživajte u svakom zalogajčiću, kao i mi. Prijatno!!!

mirini_zalogajcici_keks_kuglice_9
Keks kuglice sa kandiranom narandžom

🔝

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s