Štrudla sa sirom- pogača 🍞

Nije slučajno što najviše od svih praznika volim Božić i Uskrs, verujem kao i većina vas, jer tokom tih praznika nas hrana, praznična atmosfera i porodica na okupu čine najsrećnijim ljudima na svetu. Ove godine na žalost mnogi od nas nisu proslavili Uskrs sa svojim najdražim ljudima, neki se bezobrazni virus postarao da bude tako, ali smo praznik svakako proslavili ali i spremali mnogo hrane, a između ostalog spremala sam štrudlu sa sirom koju sam uplela i smotala i tako napravila pogaču.

Testo je nekako univerzalno i to je moj omiljeni recept od koga pravim sve ostale đakonije od dizanog testa.

Pored brašna, kvasca, jaja, mleka, kiselog mleka i sve ostalog za testo, potrebno vam je za fil  oko 400 gr sira, 3 jajeta + 1 jaje za premazivanje i masti kako biste premazivali testo koje ćete podeliti na tri dela, u trenutku kada  razmesite testo (posle prvog dizanja). Kada podelite testo na tri dela, svaki od njih premažite mašću ili puterom ili margarinom. Ja više volim mast.

 

Sve delove testa pokrijete krpom i ostavite još malo da nadođe, jer ovo testo voli toplu sobnu temperaturu. Kada testo opet krene razvucite svaki deo u uzan pravougaonik i filujte sirom i jajima🥚🥚🧀 . Odmah savijajte tako da bude rolat, što zapravo i jeste. Sada sva tri rolata spojite na jednom kraju i pravite poteze kao da pravite pletenicu.

 

Ukoliko nećete pogaču onda svakako možete svaki deo tj rolate poređati jedan pored drugog i tako pojedinačno peći. Ja sam ih umotala i stavila u dublju nauljenu šerpu i tako pekla, nekih 50 minuta na 200 stepeni. Pratite i nadgledajte štrudle ili pogaču za vreme pečenja jer nisu nam svima iste rerne.

Naravno pre pečenja testo premažite umućenim jajetom, možete takođe staviti susama, kima ili već neki drugi začin.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ove ukusne i mirisne pogače a možete i vi, ukoliko odvojite malo vremena i budete imali strpljenja…nemojte je jesti vrelu😋 .

Prijatno!!!

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s