Tart sa višnjama- bezglutenski 🍒🥧

Da bi bio dobar učitelj, moraš i sam stalno učiti. – Džordž Čampan

Mnogo narodnih poslovica koje nam koriste i služe kao životni podsetnik i hvala mudrim glavama na njima. Velika je istina da čovek uči dok je živ, tako bi trebalo da bude i nebitno je sasvim o kojoj se disciplini radi. Jako sam srećna kada steknem neku novu veštinu iako su mi u poslednje vreme jedine veštine vezane za hranu, preciznije vezane za pripremu bezglutenske hrane. Osobe koje imaju problem sličan meni znaju o čemu pišem i znaju kako nam je teže jer malo toga ima da se kupi kao gotov obrok, o cenama ne želim da kometarišem i praktično sve morate da pravite. Ukoliko se uz sve to ukrsti intolerancija na laktozu problem se duplira.

Kao veliki sladokusac, a to dobro znaju ljudi koji me poznaju stalno nešto novo probam, mnogo toga ne uspe, jer jako je teško naći dobru razmeru, ova brašna su nešto sasvim drugo od običnog pšeničnog.

E ova krasota od tarta je uspela, valjda zbog toga što sam silno želela da uspe, jer mi se tog popodneva strašno jelo nešto kao slatko (ne previše, jer i šećer izbacujem), nešto sa voćem- višnje sam imala u frizu, i to nešto sam i dobila- prelepi mirisni tart. Podeliću sa vama recept, a vi možete praviti sa bezglutenskim brašnom ili običnim belim.

Testo sam napravila od sledećih sastojaka: pola paketa margarina (vi možete staviti puter, ja ga ne smem jesti), dva cela jaja, 2 kašike prah šećera, dve šolje brašna/ od toga jedna šolja heljdinog i jedan mix brašna, jedna kašika kikiriki putera i dodala sam šaku suvog grožđa kao dodatni zaslađivač.

 

Sve sam to dobro umesila. Ukoliko vam slučajno bude suvo testo nemojte da očajavate i paničite. Ne odnosi se to samo na ovaj kolač već generalno, uvek dodajte malo mleka, vode, bilo koje tečnosti. Bitno da dobijete glatko testo.

Podelila sam testo na dva dela, veći koji sam razvukla za dno manjeg pleha i manji deo testa koji sam izrendala preko voća 🍒🍒.

E sada, ja sam imala zaleđene višnje koje sam morala da iskoristim jer evo nove stižu, valja napraviti mesta za sveže. Odledila sam ih, ocedila od soka, dodala malo pirinčanog griza (da upije višak soka) i malo šećera i prahu, malo karanfilića i malo cimeta. Začinite voće po želji, a možete i neko drugo voće, na primer kajsije bi bile odličan izbor.

Voće rasporedite po testu i preko njega izrendajte onaj manji deo testa koji je ostao. Dodala sam još malo listića od badema i stavila da se peče. Ja sam malo duže pekla pa mi je testo bilo baš krhko, tako da vama savetujem da pečete 15-18 minuta na 200 stepeni.

IMG_20200616_164937
Ukusni i mirisni voćni tart

Giška nemoj da se ljutiš malo sam ti maznula sladoleda 😉😛…zbog toga što je sa kikiriki puterom skroz mi se slagao uz ukus tarta.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a vi možete ovako ili neki vaš način. Pišite ako pravite i javite utiske ili dajte predlog.

Čuvajte se !!!

Advertisement

One thought on “Tart sa višnjama- bezglutenski 🍒🥧

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s