Salata od pasulja🥗

Mislim da je ljudski organizam savršeno organizovan, ali i usklađen sa prirodom i godišnjim dobima. Mada, složićete se, nemamo više ona četiri godišnja doba, sve se poremetilo…Kako god, kada je toplije imamo potrebu za laganijim jelima, sa dolaskom hladnijih dana organizam zahteva “jaču” hranu. U svakom slučaju treba uvek slušati i pratiti svoje telo, nema greške.

Pasulj je jako zdrava namirnica i treba ga često jesti, mada ga mnogi izbegavaju. Jeste da malo nadima, ali ta nadutost prođe, ništa strašno u odnosu na benefite koje imamo od njega. Uglavnom pravimo čorbast pasulj ili prebranac, tako je na našem podnevlju, jednostavno smo nasledili takav vid spremanja pasulja. Volim da eksperimentišem, pa sam sada pravila salatu koja me je oduševila i želim da recept podelim sa vama.

Koristila sam crni pasulj, koga mnogo hvale, jer ima mnogo nutritivnih vrednosti i lekovita svojstva. Istražite malo i videćete zašto je dobar. Crni pasulj je poreklom iz Meksika, veoma je bogat B1 i B2 vitaminima, gvožđem, kalijumom, magnezijumom i svim ostalim sastojcima tako da se preporučuje za ishranu, pogovoto veganima. Pri tom zaista lepo izgleda, a možete ga spremati ovako, kao dodatak salati, čorbama, rižotu…Napomena da pre kuvanja pasulj držite potopljenog 8 sati u vodi.

Skuvala sam dve šolje ovog pasulja, što se ispostavilo kao mnogo, ali iskoristiću ostatak na drugi način. Mada, moram da naglasim, ne morate kuvati crni pasulj, već naš beli ili šareni domaći.

Ja sam uz ovaj crni skuvala i malo zelenog kineskog pasulja. Prvu proključalu vodu sam bacila i stavila da se kuva uz dodatak dve šargarepe, trebaće mi kasnije.

Dok sam čekala da se pasuilj skuva iseckala sam dva manja praziluka. Veoma jesnostavna a opet veoma ukusna i osvežavajuća i jako hranljiva salata. Procedila sam pasulj, dodala ga u činiju sa prazilukom, dodala onu kuvanu šargarepu, soli, ulja (može i maslinovog), jabukovog sirćeta i seckanu svežu nanu.

IMG_5749

Sve sam pomešala i za tren oka dobila jako lepu salatu uz grašak sa piletinom. Čak sam pomislila kako bi bilo dobro propžiti kašiku dve ove salate i preko staviti umućena jaja i napraviti preukusnu kajganu sa povrćem. Mogućnosti su velike.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ove salate, a vi možete napraviti istu, ili dodati neke vama željene sastojke. Svakako probajte, nećete se pokajati. U svakom slučaju razbijamo monotoniju u kuhunji. Igrajte se!

Prijatno!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s