Sarma sa orasima 🧅🧄🥕

Posle svih novogodišnjih masnih i jakih jela reših da napravim posnu sarmu. Ne znam kako vama, koji ste kiselili kupus, ali nama se na kraju nije ni ukiselio. Razlog ne znam, sve je urađeno po protokolu. Jednostavno se nije ukiselio. Tako da sam kupus i to veoma lep kupila kod tete na palilulskoj pijaci. A tek ta pijaca, pa ljudi, pravo otkrovenje, obožavam je.

Za posnu sarmu vam je potrebno 600 do 700 gr seckanog crnog luka, 4 čena belog luka, 2 rendane šargarepe, 1 šolja pirinča, soli, bibera, 1 do 2 kašičice kurkume, isto toliko mlevene paprike, 3 šake mlevenih oraha i još sam dodala preko, pred samo kuvanje nekoliko suvih šljiva i lovorov list. Naravno potrebno je oko 2 dl ulja i jedna šolja vode. E da, i jako bitna stvar prijanjajuća folija.

Luk i šargarepu dinstajte nekih 10 minuta pa dodajte pirinač, opran, začine i na kraju mlevene orahe.

Kada se fil za sarme malo prohladi počnite sa smotavanjem. Sa svakog lista isecite čvršći deo, kako biste mogli lakše da uvijate sarme.

IMG_7879

Na dno šerpe stavite seckani kupus, kako se sarme u toku kuvanja ne bi zalepile za dno. Sarmu ređajte po obodu šerpe, sredinu ostavite praznu.

IMG_7880

Kada ste završili smotavanje sarmi stavite preko sarmi ulje i samo jednu šolju vode. Preko šerpe stavite prijanjajuću foliju i kuvajte što duže na manjoj temperaturi. Na kraju je možete i zapeći na nekih pola sata u rerni, ali pre toga skinite foliju. Meni se sarma krčka najmanje 4 sata.

Drugari, mi smo uživali u svakom zalogajčiću. A vi….bacite se na posao i napravite ove preukusne sarme . Ko ne zna da su posne neće provaliti ako mu ne kažete. Ljudi jedite što više fermentisanog povrća jer je to prirodni probiotik.

Prijatno!!!

Advertisement

2 thoughts on “Sarma sa orasima 🧅🧄🥕

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s