Mango Habanero opasno ljuti sos 🥭 🌶 🔥

Godinama unazad kupujemo ljute soseve, što od domaćih proizvođača, što uvozne. Moj dragi se u poslednjih godinu dana posvetio ljutim papričicama da ozbiljno razmišljam da ga prijavim za takmičenje, ukoliko kod nas postoji, u jedenju ljutog. Ali ozbiljno… S jedne strane unos toliko ljutog ima benefite za organizam, naravno kome ne smeta, s druge strane može da bude jako neprijanto. Mislim da nema vrste koji nije probao, a ljutina nekih papričica ide i preko milion skovila, to su jedinice za ljutinu.

Tako sam došla na ideju da napravim jedan zaista ljuti sos od Habanero papričica. Pronašla sam dosta recepata i izabrala nama najpristupačniji po sastojcima.

Ovaj sos pravite samo ukoliko zaista volite ljuto!

Šta vam je sve potrebno, jedan zreli mango, 5 Habanero papričica, jedna glavica crnog luka, tri čena belog luka, delić đumbira (3 cm), jedna kašika sirćeta, jedna kašičica soli i jedna kašika šećera (mada može i više). Meni se ćinilo da će sos biti slađi, jer takav treba da bude, od manga, ali nije bio pa sam dodala malo šećera.

Moram da napomenem da stavite rukavice kada čistite papriku od semenki. Vodite računa i perite posle čišćenja par puta i ruke ali i dasku i nož kojim ste sekli.

U tiganj stavite malo maslinovog ulja i jednu glavicu crnog luka, sečenog na tanje režnjeve. Neka se prži na manjoj temepraturi. Posle par minuta dodajte i beli luk.

Za to vreme dok se luk prži očistite mango i isecite ga na kockice.

Posle desetak minuta u luk dodajte Habanero papričice i jednu šolju vode. Posolite i odmah zatim dodajte mango u tiganj.

Fenomenalno izgleda sve ovako šareno a još lepše miriše.

Dodajte jednu kašiku širćeta i jednu kašiku šećera. Posle 10 do 15 minuta možete isključiti šporet i pripremiti blender.

Zaboravila sam da napomenem da spremite manje tegle ili flašice, tako što ćete ih dobro oprati i sterilisati u rerni na 100 stepeni nekih 10 minuta. Neka staklo bude vruće kada sipate sos.

Kada ste izblendali sos sipajte ga odmah tako vrućeg u vruće flašice i vratite u rernu. Neka tamo ostanu dok se ne ohlade, a i tek onda zatvarati.

Ljudi, ovo ljuto da sam ja samo probala malo 🤯, bukvalno na vrh čačkalice. Više od toga nisam jer peče. Ja to nikako neću moći da jedem, ali znam ko hoće 😉i ko uživa u njemu, prelivajući svako jelo sosem. Kako može ne znam.

Eto, neki uživaju u svakom zalogajčiću jela sa ovim preljutim sosem, a neki su rešeni da naprave sebi malo blaži. Uskoro ide post jer sam u međuvremenu napravila jedan sos kojim sam oduševljena i jedva čekam da recept podelim sa vama. Do tada pravite ovaj ljuti ili ipak sačekajte taj manje ljut. Vaš izbor. Prijatno!

Advertisement

One thought on “Mango Habanero opasno ljuti sos 🥭 🌶 🔥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s