Kolač od maka bez glutena i bez laktoze 🌺

„Razuman se hrani da živi, a lud živi samo da se hrani i goji.” – Meša Selimović

Nadovezaću se na rečenicu iznad i složiti se sa njom, mada većina nas u mlađim godinama greši, što se konkretno načina ishrane tiče. Ali neoprostivo je nastavljati sa istim načinom ishrane i ne truditi se da promenimo nešto ukoliko vidimo da idemo u “propast”. Nikada nije kasno za promene, zapravo za dobre promene, kao što ste mogli videti iz mog primera.

Danas ću sa vama podeliti recept za presočne kocke od maka, opet ponavljam, da svaki moj recept bez glutena možete napraviti sa pšeničnim brašnom, vi koji možete da ga koristite.

Potrebno vam je sledeće 2 jajeta, 1+1/2 šolja šećera (smeđeg ako imate), 2 šolje brašna (ja sam koristila Aleksandrija bezglutensko), 2 šolje mleka (koristila sam pirinčani napitak), ali u nedostatku potrebne količine umesto dve šolje mleka, stavila sam jednu “mleka” i jednu šolju vode, 1 + 1/2 šolja ulja, 200 gr mlevenog maka, 1 prašak za pecivo i 1 kesicu vanil šećera. Takođe vam je potrebno 3 dobre kašike džema od kajsija i malo crne rendane čokolade za preko.

Uvek počinjete mućenje kolača od jaja. U činiju sa jajima dodate šečer i mutite dok se prektično šećer ne sjedini i ne otopi. Zatim dodajete sve tečne sastojke, pa na kraju brašno, mak i prašak za pecivo. Umutite sve dobro pa polovinu količine stavite u nauljen pleh (sa pek papirom) i ubacite u rernu na 10 tak minuta, na nekih 200 stepeni.

Za vreme dok se peče ta polovina smese izvadite džem, ja sam od kajsije jer mi se dopada kombinacija slatko kiselkasta, u jednu ćiniju pa umutite da ne bude suviše stegnut i čvst.

IMG_3244

 

Posle 10 minuta izvucite pleh napolje i pokušajte što brže da rasporedite džem po testu, a odmah zatim prelijte drugu polovinu testa preko tog džema i vratite u rernu na dalje pečenje. 

Pecite kolač  još najmanje 30 minuta. Kada isključite rernu pleh nikada ne vadite odmah napolje, več ostavite još najmanje 5 minuta unutra.

Čitala sam slične recepte, po njima se prave razne glazure za ovakav kolač. Neki prave bele glazure od mlevenog šećera, vode i limunovog soka, meni bi to bilo previše šećera, a neki stavljaju čokoladne glazure.

Ja sam preko izvađenog, vrelog kolača narednala crnu čokoladu sa narandžom. Potrebno vam je zaista malo čokolade. Prelepo se tope “opiljci” od čokolade i sjedinjuju sa površinom kolača. Divno….koji miris…. a tek ukus.

IMG_3251

 

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ovog premirisnog i presočnog kolača, a možete i vi. Zapravo obavezno ga napravite, nećete se pokajati.

Sve najbolje i do čitanja….

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s