Pasta sa karamelizovanim lukom 🧅 🍝

Danas dva recepta, za pastu i karamelizovani luk

Pre 10 tak godina sam prvi put probala karamelizovani luk uz pivske kobasice u jednoj pivnici i oduševila se. Inače, ja sam veliki ljubitelj lukova, što crnog što belog, mladog, praziluka, svih vrsta, ne biram. I što bi moja pokojna majka rekla ” Ručak nije ako nema luka” apsolutno se slažem oduvek sa tom konstatacijom.

Benefite ovog povrća znaju svi koji ga konzumiraju, tako da nema potrebe sada da nabrajam.

Ukoliko niste pravili karamelizovan luk a želite evo jednostavnog recepta. Ono što je najpotrebnije je vreme, jer će vam trebati tačno sat vremena. Možete napraviti luk i staviti ga u teglu i čuvati u frižideru 3 dana. Kao dodatak mesu, kobasicama, kajgani ili kao ja pasti.

Prvo recept za karamelizovani luk. Ovaj luk će vam biti potreban za pastu čiji recept sledi odmah posle.

Uzela sam 4 glavice crnog luka, očistila i isekla na režnjeve. U jedan teflon tiganj (ne volim ih, ali su nekad potrebni) stavite 50 gr putera i 5 kašika maslinovog ulja. Tek kada se otopi puter, stavite crni luk u tiganj. Smanjite temperaturu ringle. Posle 10 minuta dodajte jednu kašičicu soli i jednu kašiku šećera. Nije potrebna veća količina šećera jer luk ga ima u sebi, a vremenom će ga ispištati i bukvalno se sam od sebe karamelizovati. Ova jedna kašika je mala pomoć.

S vremena na vreme promešajte, napomena da temperatura  bude baš niska.

Pred kraj možete dodati malo crvenog vina (0.5 dl) ili malo balzamiko sirćeta, ja sam iscedila pola limuna. Sačekala još neki min i isključila šporet.

Šta sam posle radila sa tim karamelizovanim lukom?

Skuvala sam divnu testeninu koju smo doneli sa putovanja iz Slovenije. Eto, zašto volim da kupujem hranu na putovanjima, danas sam se prisetila tog božanstvenog puta. Vratila se mislima na sekundu i mnogo je lepo.

Skuvanu testeninu sam procedila, i stavila u tiganj u kome sam na malo maslinovog ulja propržila malo presovanog belog luka. U sve to sam dodala pola litre paradajz soka, posolila, pobiberila, dodala origano, možete bosiljak ili već neki drugi začin. Posle 10 minuta na tihoj vatri, jelo je gotovo. Preko sam stavila onaj, s početka, karamelizovani luk i eto gotovog obroka za kratko vreme.

Probajte ukoliko već nista pravili, nećete se pokajati. Ukoliko jeste, šaljite vaše recepte da podelim i probam da napravim i ja tako.

Uživajte drugari u letu.

I bez kuknjave kako je pretoplo, setite se zime i mraza. E pa da, zbog toga sad uživajte.

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

I još nešto, pogledajte novu epizodu podkasta, veoma je edukativna. Momci kidaju !!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s