Potaž od šargarepe 🥕(za brzo popravljanje imuniteta)

„Neka ti hrana bude lek, neka ti lek bude hrana“ – Hipokrat

O lekovitosti šargarepe skoro pa smo sve čuli, ali o čuvenom slovenačkom doktoru Ernestu Moru, koji je negde oko 1908. godine došao do jako velikog otkrića malo ko zna. Tih godina, tada čuveni doktor je spasao mnogo dece i izlečio upravo supom od šargarepe. Više podataka i ovu zanimljivu priču možete pronaći na netu.

Ovih dana ni nas, konkretno mog Kaisa nije zaobišao virus korone. Setila sam se ove priče i reših da danas za ručak mom bolesniku napravim ne supu, već potaž od šargarepe i ostalog povrća. Potaž zbog gustine mu dođe kao buster, ili dupla doza vitamina.

Šta mi je sve bilo potrebno?

Kupila sam 700 gr šargarepe, imala vezu mladog luka (možete i glavicu starog, crnog luka), 5 čena belog luka, 4 crvene paprike, od začina so, biber i jako važan lovorov list. Inače lovor je jako dobar i zdrav za pluća, prave se sirupi, tako da je moja preporuka da ga koristite što češće u pripremi jela. Ja iskreno možda i preterujem, pa sam opomenuta par puta od strane moje porodice😝. Ali ja volim lovor.

Prvo sam papriku ispekla u rerni, kako bih mogla lakše da je oljuštim.

Dok se paprika peče naseckajte ne suviše sitno (kasnije ćete sve štapnim mikserom sitniti) luk i šargarepu. Stavite povrće na malo ulja da se propži pa dodajte vodu ili bujon od supe, ukoliko imate. U lonac odmah dodajte beli luk, so, biber i lovor. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi.

Kada je paprika pečena, oljuštite i dodate u lonac sa povrćem. Kuvajte sve zajedno još nekih 15 minuta. Kada je kuvanje završeno ostaje samo da ispasirate povrće štapnim mikserom, ali pre toga proverite da nemate suviše vode u loncu.

Uz potaž sam spremila i proju sa veganskom ili posnom fetom. Poslužite i kiselo mleko ili kiselu pavlaku uz potaž, biće pravi pogodak.

1661768785650

Nadam se da je Kais uživao u ručku, kaže da jeste, jer još uvek ima čulo ukusa i mirisa, i nadam se da će mu ovaj vitaminski potaž pomoći da se brže oporavi.

Spremite i javite utiske. Naravno spremite i ukoliko niste bolesni, jačajte svoj imunitet na vreme. Veliki pozdrav 🥰.

A ove momke zapratite jer imaju šta pametno da kažu…

https://www.youtube.com/watch?v=YuGfN9aKU1g

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s