Prženo / posno jelo 🌶🌶🌶🍅🍅🍅

Svima je dobro poznato da nas pojedini mirisi ali i ukusi podsećaju na pojedine događaje ili osobe. Tako mene ovo jelo, svaki put kada ga spremim, podseti na moju majku. Majka je savršeno kuvala tradicionalna jela ali ovo jelo je pravila fenomenalno. Kad god sam odlazila kod nje zamolila bih je da mi napravi prženo. Postoje varijacije na temu, pa bećarac, pa sataraš pa svašta nešto slično, ali ovo jelo je specifično jer su vam za izradu potrebna samo dva sastojka, a to su paprike i paradajz. S obzirom da je mama sa juga Srbije ovo je autentičan način pripreme ovog jela odatle. Ta dva sastojka ali i dosta vremena, odmah da napomenem da je potrebno najmanje 2 sata dinstanja na tihoj vatri.

Zbog vremena koje vam je potrebno za pripremu ovog jela ne isplati se praviti malu količinu pa tako ja pravim od 2 kg paprika i 2 kg paradajza. Ljubitelji ljutog mogu dodati i neku ljutu papričicu. Povrće dobro operite.

1663778895549

U širi sud, ja koristim veću tepsiju sipajte ulje (malo više, oko 1 dl), pa nasecite paprike ali krupno. Kada ste stavili paprike dodajte pola šolje vode i poklopite poklopcem. Vodu više ne dodajete.

1663778895528

U isto vreme stavite u šerpu vodu da proključa. Tom ključalom vodom ćete preliti paradajz kako biste lakše skinuli kožicu sa njega.

Kada je paradajz odstojao 10 minuta u ključaloj vodi izvadite ga i polako ogulite kožicu. Kada bude malo prohlađen možete ga iseći na krupnije delove i dodati u papriku, koju ste na početku malo poslolili. Pravilo kod kuvanja je da svaki sastojak koji dodajete u jelo posolite posebno, tj.dosolite.

Posolila sam sada i paradajz i stavila jednu kašičicu šećera, što inače radim sa svim jelima koja pravim sa paradajzom.

S vremena na vreme promešajte povrće i sve vreme neka se dinsta na tihoj vatri. Na mom šporetu to je 3. (od 6).

Kada se paprika i paradajz praktično sjedine, a to je posle neka 2 sata, dodate belu hladnu zapršku. Nju ćete napraviti od 2 kašike brašna koje razmutite u pola čaše vode. Promešate i sjedinite sa povrćem i mešajući još nekih 10 minuta završavate ceo proces kuvanja.

Jelo je gotovo kada prođete varjačom kroz jelo i ostane trag.

Mi svaki put zaista uživamo u ovom posnom jelu i svakom zalogajčiću. Možete jesti samo prženo (obavezno probajte da jedete prstima, kao ja, ne viljuškom….nešto najslađe), možete dodati pire krompir ili pohovanu piletinu. Može vam biti glavno jelo ili dodatak mesu, birajte. Ali probajte, obavezno!

I javite utiske.

Iskoristite dok ima svežeg povrća.

Ovaj post sam imala nameru da objavim odavno, na nagovor mog starijeg sina i moje Jele, ali nikako da stigne na red. Ispunila obećanje, eto….

Prijatno!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s