Waldorf salata (vegetarijanska)

Verovatno nije ni slutio davne 1893. godine čovek po imenu Oscar Tschirky da će njegovih ruku delo, a to je ova salata, postati tako slavna. Napravio je ovu lepu, a tako jednostavnu salatu povodom otvaranja hotela Waldorf -Astoria koji se nalazi u New Yorku.

Danas postoji mnogo varijanti ove salate, sa raznim dodacima, a prvobitna se sastojala samo do celera, jabuke i majoneza. Kasnije je svako dodavao po svojoj volji i želji voće, povrće pa i meso. Ja sam odlučila da za rođendansku žurku starijem sinu napravim ovu i želim sa vama da podelim recept. Možda ćete dobiti inspiraciju da napravite nekom prilikom svoju kombinaciju, što je sasvim u redu.

Pravila sam za ovu priliku duplu meru ali ću sada napisati osnovnu meru.

Jabuku lepo operite i isecite na štapiće, baš ovako.

cof
Jabuku iseći na štapiće

Sada izrendate 300 gr celera. Zaboravih da napomenem da jabuku poprskate sokom od limuna, kako ne bi potamnela dok čeka ostatak namirnica.

sdr
Celer krupno izrendati

Spojite celer i jabuku, dodajte 1 kiselu pavlaku, 100 gr majoneza, šaku iseckanih oraha, malo čilija u prahu, soli i bibera po ukusu i 150 gr crnog grožđa (svako zrno presecite na pola). Imala sam veliku sreću i našla sam besemeno, tako da nisam morala da čistim grožđe od semenki. Polako velikom kašikom sve promešajte.

Možete služiti u činijama, ja sam u ovim visokim čašama. Preko salate, dekoracije radi, stavila sam još koje zrno grožđa i polutke oraha.

Mi smo uživali u salati, a možete i vi. Brzo se pravi, a pogodna je i za vegetarijance.

IMG_4339
I lepa i ukusna…
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s