Bulgur salata

Sa lepim vremenom i prolećem stiglo nam je povrće koje krasi svojim šarenilom pijačne tezge i prosto nas mami. Uvek se u ovo vreme najviše obradujem mladom luku i zelenoj salati, ali i crvenim rotkvicama. Vreme je da polako pređemo na lakši način ishrane i uvrstimo u jelovnik salate ili obrok salate.

Od moje koleginice Jele sam dobila kesicu bulgura, što je zapravo hrana od žitarica, napravljena od napuknutih polu skuvanih zrna nekoliko različitih vrsta pšenice. Uglavnom se koristi za salate, a najpoznatija među njima je Tabule, ali se mogu praviti i knedle za razne supe ili čorbe. Možete kupiti bulgur u radnjama zdrave hrane.

Ja sam ovoga puta napravila salatu od sastojaka koje sam imala.

Za početak sam uzela 50 gr bulgura, prelila sam šoljom vode i kuvala 10-tak minuta, Videćete od ove mere dobićete dovoljnu količinu, jer ova sitna zrnca nabubre u vodi i kada budu skuvana toga ima dovoljno.

Kada završite kuvanje stavite u cediljku da se lepo ocedi od vode.

Četiri mlada luka sam iseckala.

IMG_6850
Mladi crni luk

Iseckala sam i dva manja, sveža krastavca, na sitne kockice.

IMG_6852
Sveži krastavci

U jednu veću činiju stavila sam oceđeni bulgur, seckani mladi luk, krastavce i seckane crvene rotkvice. Dodala dosta seckanog peršuna i začinila salatu uljem i sirćetom, naravno i solju, sve po ukusu, nema pravila.

Moram priznati da je salata veoma lepo osvežavajuča, malo neobična, jer nismo navikli na ova mala pšenična zrnca u salati. Lepo se salata uklapa sa pekarskim krompirom, ali verujem i svim vrstama mesa.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a i vi možete, samo ako je napravite. Naravno, možete napraviti svoju kombinaciju ako stavite povrće koje najviše volite. Igrajte se…

IMG_6862
Prijatno !!!
Advertisement

2 thoughts on “Bulgur salata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s