Posni kolač od banana 🍌🍌

Žurim da napišem i objavim post kako bi jedan slatki plavooki dečak po imanu Laza dobio od mame baš ove kolače. Lazina mama Jovana, videla je moj story na Instagramu (moju najavu za ovaj post), pogledavši samu fotku shvatila da je kolač sočan, a i zdrav i napisala kako će ga praviti Lazi. E to je razlog što brzo pišem, možda bez smisla, ali poenta i jeste recept.
Ne volim da bacam hranu i gledam da predupredim takvu situaciju tako što napravim nešto ili jednostavno zaledim, da čeka svoje vreme. Tako je bilo i ovog puta, ostalo nekako, dve banane, koje nisu skroz pocrnele ali su bile blizu. Proguglam i nađem recept koji sam malo prilagodila trenutnom raspoloživom stanju. U mom kolaču nema jaja, mleka i bilo čega masnog, tako da je odličan kad se nađete u slučnoj sitauciji. A desi se svima da nema u frižideru tih namirnica, ali to nije razlog da baš tada ne napravimo kolač.
I to ne bilo kakav, ovaj je mnogo sočan. I ono što je još važno, za ovaj kolač vam ne treba mikser.
Šta vam je potrebno: dve skoro pocrnele banane, gledajte da budu zrele jer se lakše pasiraju, 150 gr žutog a može i belog (zlata) šećera, 120 ml vode, 120 ml ulja, 3-4 kašike kakaa, 250 gr brašna (stavila sam pola pola pšenično i speltino) i jedan prašak za pecivo.
Kao što sam i Jovani napisala ovo je jedan od onih kolača “smuti pa prospi”, ali takvi su i najukusniji.
Banane viljuškom ispasirate, dodate šećer i sve ostale sastojke. Odmah sve sipate u nauljen ali mali pleh. Ukoliko imate pleh za hleb bilo bi dobro, ali ukoliko nemate uradite sl stvar. Napravite od parčeta alu folije pregradu u plehu tako što ćete da presavijete alu foliju i lepo namestite do mesta gde hoćete vam se “završava” kolač.
Stavite u rernu da se peče kolač na 180 stepeni nekih 35 minuta
Verujte da nećete moći da sačekate da se ohladi, baš kao i ja. To je razlog ovakvim nejednakim kockama, sekla sam vreo kolač.
Ja sam u testo a i preko stavila zaleđene borovnice, a vi možete šaku seckanog lešnika ili crne čokolade, suvo grožđe ili šta već imate i volite.
Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ovog posnog ali i veoma sočnog kolača, a možete i vi, jer za 40 minuta je kolač gotov i spreman za serviranje .
1653572590941
Zapratite ovu dvojicu momaka, eksperata u dizajnu. Jedan od njih je moj stariji sin. Interesantan i edukativan sadržaj https://youtu.be/ZhaluQx9AFU
A malo će vas i nasmejati https://www.youtube.com/shorts/XFWCnWGDj1o
Zaprati i šeruj ljudima kojima misliš da će značiti ovakav sadržaj. Hvala drugari😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s