Posne pogačice sa pivom 🍺

Trebalo je odavno da objavim ovaj post, ideja je bila da to bude za vreme posta, kako biste mogli da pravite ali nisam stigla. Kad bolje razmislim zašto ne biste pravili posne pogačice i sada, van posta, kada su ukusne i brzo se prave.

Sličan recept imam za posne štapiće, u malim detaljima su razlike i kod štapića ide belo vino, kao sastojak koji sjedinjuje masu. Pogačice su od piva ali verujte idu i uz pivo, pa tako ako imate “pivsko” društvo obavezno ih napravite. Pivo takođe koristite kod pripreme mesa jer dokazano je da ga smekšava. U poslednje vreme sam počela da koristim limun za pripremu mesa, tj limunov sok, probajte, nema greške.

Za ove pogačice sam koristila sledeće:

2 dl piva,

2 dl ulja,

1 prašak za pecivo,

1 kašičica soli

brašna toliko da se zamesi testo (oko 500/600gr)

kim

U dublju činiju sipajte pivo, ulje, dodajte soli, prosejanog brašna i prašak za pecivo. Količinu brašna odredite i procenite sami, ne bi trebalo da bude jako tvrdo testo.Sve dobro umesite i ostavite pola sata da odstoji. Prekrijte testo prijanjajućom folijom.

Umesite dobro i rastanjite testo po površini koja je posuta brašnom. Malim kalupom ili rakijskom čašicom vadite pogačice i ređajte ih u pleh.

1674829025751

Preko ovih pogačica sam stavila po malo kima a možete susam ili neki drugi začin (origano, bosiljak…)

Pecite na 180 stepeni nekih 15 minuta, opet zavisi od jačine rerne. Bacite pogled, trebalo bi da dobiju zlatastu boju.

Pravila sam ove pogačice za slavu, gosti su uživali u svakom zalogajčiću. Možete i vi napraviti, videli ste da je veoma laka izrada.

Uživajte drugari u snegu ovih dana, do sledećeg recepta budite dobro. Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s