Torta od maka prelivena čajem / bez brašna i mlečnih sastojaka

„Korak po korak i stvar je gotova.“ – Charles Atlas

Korak po korak i možete napraviti ovu divnu, laganu i sočnu mak tortu i oduševiti se kao Teodora i ja. Teodora ili Tekidora kako je ja od milja zovem je ćerka moje ne po krvi sestre. Teki je pohvalila tortu pa eto razloga više da je opet napravim. Evo recepta koji je sasvim jednostavan, čak i za početnike, a krajnji rezultat će vas raspametiti, a ono što je najbitnije je to da nema brašna (sem kad podmazujete pleh) i nema mlečnih proizvoda. 

Mak inače volim, tako da mislim da ću na nedeljnom nivou praviti ovaj slatkiš. Fascinantna pojava i to da više nemate gde kupiti čist mleveni mak. Prodaju ga kao mešavinu uz dodatak pšeničnog griza i nekih drugih sastojaka, kao prave smešu za štrudlu. Kao da se mak jedino koristi u pravljenju štrudle. Ali dobri Lidl ima čistog maka, pa eto korisne informacije.

Da krenemo sa postupkom.

Potrebno vam je sledeće: 6 jaja, šećera 100 gr, 200 gr mlevenog maka, po originalnom receptu 120 gr otopljenog putera (ja sam stavila 120 ml maslinovog ulja), 1 kašičica cimeta, po originalnom receptu 100 ml voćnog čaja, ja sam stavila malo više, pola kesice praška za pecivo, crna čokolada, mada možete preko da stavite i neki domaći pekmez. Kada sam je pravila prvi put preko torte sam stavila pekmez od šljiva i bilo je preukusno. 

Odvojite belanca od žumanaca, pa u belanca (uvek dodajte prstohvat soli) umutite dobro pa tek onda dodate 50 gr šećera.

1713729175815 copy

1713729175803

U činiju gde su žumanca dodajte 50 gr šećera i mutite toliko dugo da pobeli / posvetli cela smesa. Spremite pleh u kome ćete peći tortu, ja sam pouljila i pobrašnjavila kalup, e jedino tu ide brašno, ali to je zanemarljivo.

U umućena žumanca dodajte puter ili kao ja maslinovo ulje pa mutite još koji minut. Odmah zatim sipajte mak, kašičicu cimeta i pola praška za pecivo. sve dobro umutite mikserom i odmah ga zatim odložite. 

Umućena belanca dodajte kašiku po kašiku i mešajte lagano špatulom, dok ne dobijete ujednaćenu smesu. Sada je vreme da pripremite i čaj kojim ćete preliti kasnije testo. Ja kuvam čaj od šumskog voća, dobro se uklapaju ukusi.

1713729206415

Stavite smesu u pripremljeni pleh i pecite na 180 stepeni nekih pola sata.

1713729275170

Kada vam testo bude pečeno izvadite pleh i neka se malo prohladi, pa tek onda prelijte toplim čajem.

1713729275164

Kao što sam već napomenula gore u tekstu, po originalnom receptu ide 100 ml čaja, ali sam ja dodala malo, možda nekih 150 ml, nema greške.

Sada ostavite sve da se lepo ohladi na sobnoj temperaturi, a vi za to vreme napravite ganaš od crne čokolade i posne slatke pavlake, ako ćete njime premazati svoju mak tortu. Možete neki spekulas ili karamel krem, domaći pekmez ili već po svojoj volji nešto.

1713774260974

Ukrasila sam je listićima domaće nane i stavila na hlađenje.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću ove mak torte. Vama toplo preporučujem da je napravite i uživate toliko kao i ja, verujte mi na reč da je prelagana i preukusna.

Korak po korak došli smo do kraja, kao što sam ja parče po parče pa skoro pojela tortu.

1713729324278 

Čekam Tekidoru danas, ostavila sam joj parče 😉😊.

P.S. Dok čekate da vam se testo ispeče pogledajte i poslušajte novu epizodu Zalet podkasta, moja preporuka i sve pohvale za Arsenija i Dragana, rade pravu stvar https://www.youtube.com/watch?v=GfYCI23OkoA&t=889s

Do sledećeg recepta budite mi dobro !

Leave a comment