Mini apple pie

Postoji zaista dosta recepata za pitu sa jabukama, i svi su podjednako dobri, jer ove  pite su lagane i osvežavajuće. U ovom trenutku dok ispisujem ove redove našom stanom lebde mirisne note jabuka, putera, cimeta i vanile, volela bih da možete da osetite. Peku se mini pite.

Prvi put ih pravim ovako male. Danas sam kupila ove malene kalupove i nisam mogla da izdržim a da ih ne napravim. Videćemo kako će ispasti. Nema razlike, sem veličine pleha i gimnastike jer ipak je lakše raditi sa većim plehom. Pišem vam meru za pleh veličine 26cm. Ja sam uzela četvrtinu te mere za moje dve pitice, zamislite onda kolicne su.

Testo je jako jednostavno, jer nema čekanja, odmah sve umesite i razvučete.

Za testo vam je potrebno 170 gr putera (može i margarina), malo soli- prstohvat, 250 gr brašna i 6 kašika hladne vode. Sve to lepo umesite, naravno rukom. Sada odvojte dva dela, veći, koji će ići na dno pleha i manji za preko.

 

Jabuka oljuštenih neka bude 1,2 kg, isecite ih na sitne kocke. Odmah preko njih, kako ih seckate, da ne bi pocrnele, nakapajte po malo limuna. Znači biće vam potreban 1 limun, sok i korica koju ćete takođe izrendati preko jabuka. Sada dodajte 50 gr suvog grožđa, malo cimeta, 1 vanil šećer, 2 kašike šećera i 2 kašike gustina. Sve to lepo promešajte.

 

Onaj veći deo testa oklagijom tanko razvucite, pokušajte da dobijete odmah oblik kruga. Namotajte testo na oklagiju i tako prenesite do pleha. Polako utapkajte testo po ivicama, neka ima vrlo malo testa preko ivice, ostatak odstranite, ako ga baš ima previše.

 

Jabuke stavite preko testa, preko toga ide onaj manji krug testa, takodje ga prenesite oklagijom. E sada spajajte ivice donjeg i gornjeg testa, prstima naravno. Biće vam sigurno ispupčena i neravna površina pite, ali ne brinite, kasnije se to lepo rasporedi i splasne. Nožem izbušite testo po površini par puta i pravac u rernu. Baš kroz te rupice će izlaziti sok od jabuka dok se pita bude pekla, i pretvaraće se karamel po ivici pleha. Pecite na 200 stepeni nekih 40-tak minuta.

 

 

Kada je pečena izvadite iz rerne i premazite džemom od kajsija/ 3 kašike. Vratite još malo u rernu.

cof

 

Posle nekih 10-tak min izvadite pitu i stavite malo šećera u prahu. Moji sinovi kad god ih pitam šta slatko da im napravim traže ovu pitu, a ona i nije nešto slatka, ali je mnogo dobra.

cof

Napravite svojim voljenim bićima jedno ovakvo uživanje, i uživajte sa njima u baš svakom zalogajčiću.

Podeliću sa vama fotku od 2 minuta posle pečenja…jedne već nema…

cof

3 thoughts on “Mini apple pie

  1. Uh, mogu da osetim miris kako dobro izgledaju. Moraću da kupim male kalupe, super su za razne stvari. Hvala, Miro, za divan recept ☺

    Liked by 1 person

Leave a comment