Punjena pastrmka

 

Neki naš plan je da ribu jedemo makar jednom nedeljno. Trudimo se da tako i bude, a vrsta ribe koju ćemo izabrati zavisi od trenutne ponude na pijaci. Ovog puta smo otišli do naše najbliže (i mislim najskuplje u gradu) pijace i ribarnice u starom Mercatoru. Ta ribarnica je zaista jako dobro snabdevena svim vrstama rečne, morske ribe i morskim plodovima. Ja lično najviše volim “masnog” šarana ali odluka pada na kalifornijske pastrmke. Čika pita treba li da je očisti, zahvaljujem mu kroz smešak i kažem: ne hvala. Nije mi teško da sama to uradim i to bude zaista brzo, nisam gadljiva, tako da nema potrebe.

Kada sam očistila ribu (nema potrebe da detaljišem, ili već znate ili vam to neki vaš čika uradi), lepo sam je oprala pod mlazom hladne vode i stavila da se ocedi. Sada sam je posolila iznutra i spolja i napunila belim lukom i seckanim peršunom.

 

 

Stavila preko ruzmarin, prelila maslinovim uljem i pravac u rernu.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

 

Za to vreme sam skuvala krompir kako bih napravila krompir salatu, koja mi najviše ide kao prilog uz bilo koju ribu. Kada je krompir kuvan stavila sam ga u hladnu vodu da se brže ohladi. Dve glavice crnog luka, peršuna, jedan mali sveži krastavac, soli, bibera, ulja i sirćeta i salata je gotova. Sada se hladi u frižideru.

Riba je pečena za nekih 40-tak minuta. Možete u toku pečenja sipati preko ribe malo belog vina, 1 dl sasvim dovoljno.

Servirala sam kao i obično uz salatu i par kriškica limuna. Uživajte u svakom zalogajčiću, kao ja…divota i krasota..

 

Servirana sa krompir salatom
Servirana pastrmka sa krompir salatom

 

Lep i hranljiv obrok za kratko vreme i bez komplikovanih radnji. Riba se preporučuje tri puta nedeljno, ali to se kod nas retko kada desi. Mislim da mi nemamo tu naviku a možda ni kulturu. Riba je odličan izvor belančevina, vitamina, minerala i masnih kiselina, zbog čega se preporučuje sportistima i osobama koji vode računa o ishrani. Obiluje kalijumom, natrijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, sumporom, manganom, cinkom, bromom, fluorom, kobaltom i bakrom, koji organizmu služe kao gradivne i zaštitne materije, a morska riba je i značajan izvor dragocenog joda.

5 thoughts on “Punjena pastrmka

Leave a comment