Džem od kupina sa limunom, narandžom i belom čokoladom

 

Uhvatila me nekakva manija što se tiče džemova, što se da videti iz priloženih postova. Prošle godine sam bila u fazi slatka, ove sam se prebacila na džemove, ali ne obične, dodavala sam u njih neke začine, druge voćkice, a cilj eksperimentisanja je dobijanje najukusnijeg. Probaću kasnije, na jesen, da napravim nešto što je moja baba spremala, ali neka to za sada ostane tajna. Ni sama ne znam pravu meru, pa ako ispadne dobro, podeliću naravno sa vama.

Za ovaj džem sam oprala 1,5 kg kupina. Kupih od bakice ispred zgrade koja je sve vreme dok je odmeravala, pričala kako se izbola živa dok ih je brala. Simpatično stvorenje. Pojavi se tako nekada kada ima nešto voća, a obično su to male količine.

Oprala sam voće, stavila 1 kg šećera i ostavila da odstoji preko noći. Sutradan sam štapnim mikserom usitnila i napravila kašu.

Kupine sa šećerom
Kupine sa šećerom
Štapnim mikserom pasirati
Štapnim mikserom pasirati

Stavila sam šerpu na ringlu i počela da kuvam ovo jako zdravo i ukusno voće. Negde sam pročitala da dodaju rendanu koru i sok od limuna. E ja sam rešila sa dodam koru i sok od jednog limuna i jedne pomorandže. Da napomenem, kada rendate koru ovih citrusa, rendajte samo do belog sloja, njega nemojte jer će biti jako gorko.

Rendane kore limuna i narandže
Rendane kore limuna i narandže

Posle pola sata kuvanja dodala sam sok limuna i narandže kao i njihove korice.

 

U pauzi za vreme kuvanja i konstantnog mešanja, oprala sam tegle i iste stavila u rernu na 150 stepeni. Kuvanje je trajalo oko sat vremena, ali najbolje da probate tako što ćete izvaditi malo na tacnu i sačekati da se ohladi. Ako je dobro ukuvan biće gust i blago želatinast.

Od ove količine voća dobila sam 5 teglica (od 450 gr) džema. Ali nije tu bio kraj mom eksperimentu. Tri teglice su napunjene ovim džemom, a u ostatak sam dodala jednu belu čokoladu (moram da ponovim da ne znam zašto je nazivaju čokoladom, nema u sebi kakao, ali hajde).

Bela čokolada
Bela čokolada

Promešala dobro, da se sve lepo sjedini i dve teglice sam napunila ovim miksom. Stavila sam džem u vruće tegle i vratila u rernu da se malo zapeče, tj uhvati korica. Posle dva sata izvadila, pokrila krpama i ostavila do sutradan kada sam zatvarala tegle.

Moram vam priznati da sam i sama iznenađena prijatnim ukusom ovog džema. Možete ovako, a možete napraviti svoju omiljenu kombinaciju ukusa. Igrajte se i uživajte kao i ja. Imaćete zaista lep i impresivan džem za zimu, za razne kifle, palačinke, kolače, galete…

Čekamo zimu
Čekamo zimu

 

Advertisement

3 thoughts on “Džem od kupina sa limunom, narandžom i belom čokoladom

  1. Draga Miro, ovo zvuči nestvarno dobro. Svaka čast! Bravo za ideju! 👏👏👏
    P.S. Slažem se što se tiče bele čokolade jer ja priznajem samo one crne, sa bar 70% kakao mase. A bela sadrži kakao puter, pa je valjda zato i trpaju u isti koš.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s