Medeni susam

Verujem da ste i vi, kao i ja, uvek u potrazi za nekim novim receptima, zanimljivim, drugačijim, manje zahtevnim, što se namirnica tiče ali i vremena. Recept sam dobila od Sare, ovim putem joj se zahvaljujem, i vrlo sam zadovoljna ishodom. Ovakav slatkiš sam jela u Grčkoj, mada sada može i u našim radnjama da se kupi. Da li je sa medom nisam baš nešto sigurna, ovaj jeste. Sada ćemo praviti slatkiš koji se napravi za 20 min, dopada se i meni i svima koji su ga probali.

Ja sam kupila 400 gr susama, ali mi je ostalo malo, jer sam upotrebila 2 šolje. Uzmete jednu šerpu, stavite dve šolje susama i polako zagrevate na ringli. Temperatura ne sme da bude jaka. Sve vreme mešajte.

 

Kada susam počne da menja boju, zapravo počne da dobija svetlo braon boju, dodajte 100 gr meda.

mde
U zagrejani susam dodajte med

Sve to lepo promešajte i sačekajte još par minuta kako bi se med otopio i sve lepo homogenizovalo.

mde
Neka se med i susam lepo sjedine

Sada pripremite posudu, ja sam uzela đuvečak, i na dno stavite prijanjajuću foliju. Smesu sipate na foliju i gledajte da poravnate i dobijete što ravniju ploču.

 

Za neki minut kada se ohladi smesa možete odmah seći, ili kao ja lomiti na nejednake komadiće.

Verujte, sasvim lako a veoma ukusno i zdravo. Mi i dalje uživamo u ovoj ukusnoj poslastici, a možete i vi…u baš svakom zalogajčiću ☺

 

Postoje crni i beli susam. Crni susam ima više gvožđa nego beli. Obično se od crnog susama pravi susamovo ulje, koje se koristi u razne medicinske svrhe.
Beli susam sadrži više kalcijuma od crnog i predstavlja jedan od najboljih biljnih izvora kalcijuma, pa se može koristiti za nadoknađivanje deficita ovog minerala.
Međutim, obe vrste susama su gotovo podjednako bogate hranljivim materijama. Evo šta sadrži 30 grama ovog semena: pre svega, tu je 3,9 grama biljnih vlakana. Zatim, mangana 0,7mg, bakra 0,7mg, kalcijuma 277 mg, gvožđa 4,1 mg, magnezijuma 100mg, triptofana 93mg, cinka 2 mg i  Tiamina (vitamin B1) 0,2 mg, vitamina B6 0,2 mg, 179 mg fosfora, i 4,7 g proteina.

Više o  dobrobiti susama – klik na LINK

 

Advertisement

3 thoughts on “Medeni susam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s