Nikoline njoke

Verovatno ćete se pitati zašto se ovo jelo ovako zove i po kome je dobilo ime. Ovim njokama sam ja nadenula ime, vrlo mi je logično bilo i veoma lako, jer sam recept dobila od Nikole, mog kolege. Da napišem koju reč o Nikoli. Prvo i najvažnije je to što je Nikola dobar čovek, isto takav kolega i znam sigurno divan suprug i otac. Privržen svojoj porodici što pokazuje i kroz pripremu hrane, i da se ne lažemo, mi bikovi smo gurmani i volimo hranu. Porodica i hrana su prioriteti, sasvim sigurno. Nikola je ovo jelo sasvim slučajno spremio, ispalo je dobro i podelio je recept sa mnom. Naravno da sam jedva čekala da ga pripremim.

Pored toga što je zanimljivo, jer je kombinacija voća, testenine i slaninice, veoma je zahvalno jer je gotovo za pola sata.

Pa da počnemo prvo sa tim šta vam je sve potrebno. Kolega je koristio taljatele, ja sam spremala njoke, a vi birajte testo po vašem ukusu.

Znači skuvala sam paket njoka. Spustite ih u kipuću, posoljenu vodu i posle par minuta, čim se podignu na površinu gotove si. Stavite ih u cediljku.

IMG_20190701_190345
Kuvanje testenine

Suve šljive, a ja sam i neku suvu kajsiju obmotavala slaninicom. Količinu odredite sami. Možda je dovoljno desetak suvih šljiva, naravno bez koštice.

IMG_20190701_185554
Suve šljive, kajsije i slaninica

Kada ste urolali svo suvo voće stavite na zagrejan tiganj, bez ulja i prepecite, sa obe strane.

Da napomenem- pecite na srednoj vatri. Kada bude slaninica dobila lepu boju sklonite, sačekajte da se prohladi i presecite na pola.

IMG_20190701_191050
Svaku šljivu presecite na pola

U isto vreme napravite bešamel sos, od pola litre mleka, tri kašike brašna, malo putera s početka, soli, ja sam stavila malo više bibera, i na kraju dodajte oko 100 gr rendanog kačkavalja.

 

Sada sve to lepo spojite, kuvane i oceđene njoke, bešamel sos i dodajte voćke. Verujte da je veoma ukusno i zanimljivo, pod uslovom da volite ovakve kombinacije. Ja obožavam.

IMG_20190701_192006
Gotovo jelo za pola sata

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a možete i vi ako izdvojite vrlo malo vremena i pratite ova uputstva iznad….Prijatno !!!

2 thoughts on “Nikoline njoke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s