Rezanca za supu (testo za lazanje, taljatele)

GOST POST – Cica

Najlepše i najukusnije supe su one sa ukusom na detinjstvo. To nikako ne mogu biti instant supe, one iz kesica, već domaće supe sa dosta povrća, mesa i neizostavnim domaćim rezancima ili knedlama. Moram priznati da sam češće pravila knedle, valjda zbog toga što su ih deca više volela. 

Ovaj recept koji sam dobila od moje školske drugarice Cice, kojoj se sada zahvaljujem na njemu, možete ga korigovati što se mera tiče. Dopisujemo se pre nekoliko dana Cile i ja, naravno pitam je šta kuva, a ona će meni da napiše da je smotala 70 sarmi ali da će praviti domaća rezanca. Zamolim je da mi pošalje par sličica i recept, pa eto nama predobrog testa od koga možemo praviti korice za lazanje ili taljatele.

Za recept vam je potrebno sledeće: 10 jaja, Cica koliko vidim ima domaća, 10 rakijskih čašica kisele vode, kašika soli i brašna 1,5 kg ili i više, testo mora da bude nelepljivo i tvrdo.

Ja sam imala recept bez kisele vode, pa su neke mere bile, koliko se sećam na jedno jaje ide 100 gr brašna, ali ovde zbog kisele vode treba više brašna.

Od ove dobijate mnogo rezanaca, kaže moja drugarica da je sada mirna bar dva meseca. 

Jaja, brašno, kiselu vodu i so umesiti, i to da testo bude toliko tvrdo da se ne lepi po rukama. Ono što je jako bitno je to da brašno i jaja budu sobne temperature. Možda će vam trebati malo više brašna od gore pomenute mere od 1,5 kg. Kada ste dobro umesili testo podelite ga na loptice, pa svaku lopticu ubacite kroz presu za rezanca. U skladu sa vašom željom, volite li deblja ili tanja rezanca štelujete presu.

1644842002012

 

Prvo testo povlačite kroz pesu kako biste dobili trake. Trake ređate na čist stolnjak, ali pazite da vam se ne presuše ukoliko vam je u prostoriji suviše toplo. Ukoliko vam je pretoplo u prostoriji obavezno testo pokrijte drugim stolnjakom. Kod samog sečenja trake bi trebalo da budu vlažne kako se testo ne bi lomilo.

Sada sečete opet na željenu debljinu i gotova rezanca raspoređujete po stolnjaku kako bi se dobro osušila. S vremena na vreme ih okrećete. Tek dobro suva rezanca pakujete u papirnate kese ili neku posudu gde ćete ih čuvati do upotrebe.

Korice za lazanje samo tanjite, ne sekate ih. Ukoliko lazanju slažete dan pre nije potrebno da ih kuvate.

1644842002024

Drage moje evo savršenog recepta za pastu, pravite i javite utiske.

Cile hvala ti što si recept podelila sa nama, i ja volim ovako tanka rezanca, prelepo izgledaju.

Cicina porodica je uživala u svakom “srku” i zalogajčiću domaće supe a možemo sada i svi mi, po njenom receptu da pravimo i uživamo.

Do sledećeg recepta prijatno i čuvajte se!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s