Rižoto sa prazilukom

Čitajući ovih dana neke tekstove o periodu koji pogađa mnoge žene u najboljim godinama, takozvanoj menopauzi, naletela sam na recept koji se preporučuje kao lagana  i zdrava večera. Naglašavam uvek kada je to slučaj i mislim da je jako bitno, da se ovo jelo zaista pravi za 20-tak minuta. Možete ga napraviti kao večernji obrok ili kao dodatak ručku uz piletinu, ribu ili uz svežu salatu.

Malo sastojaka vam je potrebno, a i to je jedna bitna stavka, kao i to da nije skupo jelo. Mera za dve osobe je sledeća: 100 gr pirinča, 300 gr praziluka, nekoliko maslina, malo ulja, soli, bibera, ja sam dodala kapar, peršun.

Pirinač isperete i stavite da se kuva. Vreme kuvanja maksimalno do 20 minuta na jako maloj temperaturi. Dodala sam nekoliko plodova kapara, dar iz Italije, koji koristim tek nekad i po malo. Za to vreme operete i isečete sitno praziluk, i stavite na malo ulja da se dinsta. Ja sam mešala maslinovo i suncokretovo ulje. Isekla sam takođe nekoliko maslina na sitne delove, lako je bilo jer su masline krupne. Posle 10 minuta dinstanja praziluka, dodate proceđeni pirinač sa kaprom, dodajte masline, so, biber i dinstajte još koji minut i na kraju ukrasite ga sitno seckanim peršunom. Gotovo.

 

Ovaj rižoto se brzo pravi a još brže jede. Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a i vama preporučujem. Dobro posno i lagano jelo, bilo za večeru, ručak. kao prilog mesu, ili kao mi uz svežu salatu.

rizoto_sa_prazilukom_7
Prijatno!
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s