Banana bread 🍌🍏🌰

Već neko vreme na netu kruže recepti za banana hleb pa eto pronašla sam recept koji mi se odmah dopao i po kome već drugi put pravim ovaj “hleb”. Odmah moram da vam priznam da je ovo sve samo ne hleb. Ovo je preukusni voćni kolač, koji se brzo pravi, ima dobre, čitaj zdrave sastojke, i preukusan je.

Veoma jednostavna priprema i nezahtevni sastojci su ono što ovaj recept čini veoma dobrim.

Od sastojaka vam je potrebno sledeće: 2 jajeta, 2 banane, 1 jabuka, 130 gr urmi, mada ja uvek stavim malo više, jer su urme ovde jedini zaslađivač, 50 gr lešnika (može badem, orah), 4 kašike maslinovog ulja, 70 gr brašna (ja sam koristila speltino brašno) i 1 prašak za pecivo.

Sameljete lešnik pa ga stavite u blender i dodajete sve ostale sastojke. Veoma je važno da napomenem da jabuku oljuštite i izrendate. Izblendate dobro, u nauljen pleh sipate smesu i pečete nekih 35 minuta na 180 stepeni.

Moram da vam se pohvalim malim, zapravo minijaturnim Metalac plehom. Već duže vremena tražim kalup za hleb, ali nisam bila zadovoljna ponudom jer su svi presvučeni teflonom, a to nisam želela. Teflon se brzo izgrebe i posle toga posudu možete da bacite. U Metalcu sam pronašla emajlirani minijaturni pleh i veoma sam zadovoljna. E to malo plehče je savršeno za ovu meru.

1644315388525

Posle 35 minuta pečenja ostavite kolač još nekih 10 min u otvorenoj rerni. Posle tog vremena je spremna ova poslastica da izađe iz kalupa.

Možete servirati uz sladoled kao ja ili samog za sebe. Hleb ili kolač je veoma sočan a tu sočnost zadržava u naredna dva dana, pod uslovom da vam potraje toliko.

Mi uživamo u ovom kolaču a vama topla preporuka da ga napravite, oduševićete se, verujte.

Do sledećeg recepta zdravo i čuvajte se !

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s