Čokoladna amaretto torta

Nije ovo najčokoladnija torta koju sam pravila, ali je svakako i podjednako lepa a nadasve dobra jer se brzo sprema a i malo je alkoholisana. S obzirom da je pravim povodom praznika dozvoljeno joj je malo likera, ne zameram…Ako ćete je davati deci nemojte sa alkoholom.

Jednostavna iz prostog razloga jer odjednom pečete dve kore. Kako, pitate se…pa lepo, presečete na pola tu jednu. A za nju vam je potrebno sledeće.

Šest belanaca umutiti dobro, ali baš dobro. Dodati 6 kašika šećera, 6 žumanaca, 5 kašika brašna i 2 kašike kakaa. Pa to sve lepo sipate u okrugli kalup, pouljen i posut brašnom. Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Kad se ohladi preseći na pola.

Za fil otopite 200 gr crne čokolade na pari, najbolje u loncu sa duplim dnom. Dodajte 2 žumanca i tek malo držite na šporetu i sklanjajte. Nemojte se uplašiti kad vidite da je mnogo gusto tj. da skoro pa ne može da se meša. Sve je to regularno. Kada se prohladi ta čokolada dodajte 200 gr putera i kada bude sve to baš hladno dodajte 2 umućena šlaga ili slatku pavlaku.

Sada preko prve korice stavite malo amaretta, likera od badema. Ja ću priznati javno. Pomešala sam liker i malo viskija. Dobila sam i grdnju jer trošim viski na tortu, ali ne marim. Htela sam tako. Preko prve kore stavite sav fil. Preko fila drugu koru pa sada i nju poprskajte likerom.

Za glazuru otopite 60 gr putera . Neka ključa, pa šerpicu sklonite sa strane i odmah dodajte 100 gr čokolade i par kapi ulja. Mešajte dok ne dobijete homogenu glazuru, jedan savet, ne vraćajte više na vatru. Čokolada ne sme da ključa, da se ne razbiju kristali, bla, bla…pa neće biti lepa, profi glazura.

Prelijete preko kore i neka curi, malo samo pomozite glazuri da se rasporedi. Ja sam se igrala pa pravila male čokoladne kašičice, a vi ukrašavajte kako želite. Samo neka je veselo….i šta da dodam. Uživajte u svakom zalogajčiću, kao i mi…

Advertisement

3 thoughts on “Čokoladna amaretto torta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s