Najčokoladnija torta

Avgust, mesec rođendana, radosti i torti. Kao što znate obožavam da pravim torte, sa ili bez velikog razloga, a ovog puta sam imala i te kakav razlog, a to je divan dan starijeg sina. Ovo je bila omiljena torta moje dece, do trenutka kada sam počela da pravim tortu od bele čokolade. Praktično zaboravljena poslastica i rešila sam da ih sada obradujem. Najčokoladnija torta koju sam ikad pravila i što je najzanimljivije u nju ne ide ni malo brašna.

Od sastojaka je potrebno sledeće: 16 jaja, 600 gr crne čokolade+ 200 gr za glazuru, 200 gr mlevene plazme, 500 gr šećera u prahu, 500 gr putera i 2 slatke pavlake.

Odvojite žumanca od belanaca. Belanca dobro umutite. Žumanca malo skuvam na pari, ipak ne volim da koristim sirova.

Kada se žumanca malo prohlade dodajte šećer u prahu. Čokoladu otopite takođe na pari pa dodajte jajima a zatim i mlevenu plazmu.

Sada u tu smesu dodavati kašiku po kašiku umućena belanca. To radite polako i ne mikserom. Dobijeni fil podelite na pola. Od jednog dela ćete ispeći tri kore, a u drugi deo dodajte puter.

Umutite dobro i stavite fil u frižider da se hladi. Kore pecite na pek papiru i to na 180 stepeni nekih 20-tak minuta.

Slatku pavlaku, ili šlag umutite i stavite na hlađenje.

IMG_0101
Umućena slatka pavlaka

Ređajte sledećim redom kora, crni fil pa slatka pavlaka i tako redom dok ne utrošite sve.

Da, i ne brinite ukoliko vam pukne kora, kao što je meni. Dešava se, ali nikakva šteta i velika greška. Samo stavite fil preko i nastavite sa radom, kao da se ništa nije desilo.

Za dekoraciju sam pravila korpice od crne i bele čokolade. Ništa preteško, verujte. Otopite obe čokolade, odvojeno, i premazujte unutrašnjost silikonskih kalupa. Posle svakog sloja sam stavljala kalupe u friz, na 5 minuta. Tako 3 puta premažite kalup, da dobijete malo deblju čokoladnu korpicu. Korpice sam punila voćem.

Obradovala sam sina, ali i sve njegove goste. Ovo jeste najčokoladnija torta ali nije preslatka.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a možete i vi….samo pustite mašti na volju i spremite je nekom prilikom ili sa nekom razlogom, ali svakako voljenom biću.

gore
Srećan divan dan mojoj duši 🥳

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s