Poslastica od jabuka

Prošli su praznici, verovatno su svi, kao i ja, preterali sa hranom. Bez obzira na neki višak kilograma ljubitelji hrane, čitaj hedonisti, teško će se u potpunosti odreći “slatkića”. Možda mala redukcija, sasvim ok. Iz tog razloga podeliću sa vama jedan recept za kolač ili možda više poslasticu, ali skroz zdravu. Po originalnom receptu se pravi bez grama šećera, kažu dovoljno je da jabuke i suvo grožđe puste svoj šećer. A možete dodati 3-4 kašike šećera ukoliko kupite baš kisele jabuke. Hajde da krenemo sa pripremom.

Mera je za okrugli kalup za tortu, što vam je za 10-tak osoba. Možete upotrebiti i neku manju đuvečaru, samim tim imaćete kocke na kraju, vrlo, vrlo osvežavajuće…

Jedan kilogram jabuka oljuštite i isečete na kriške. U šerpu sa vodom stavite te jabuke i 100 gr suvog grožđa. Kuvajte dok se ne skuvaju, a tada procedite.

 

Vodicu od jabuka ne bacajte, jer će vam poslužiti za kuvanje griza, što je sledeći korak. Trebalo bi da bude oko litar tog kompota, ukoliko ga nemate toliko od samih jabuka dodajte vodu. Stavite na vatru i sad možete tu staviti 3-4 kašika šećera (ako baš mora). Polako sipajte griz i mešajte da se ne naprave grudvice. A i ako se naprave ništa strašno, mikser je tu. Griza ide negde oko 10-11 kašika. Ne znam tačno koliko se minuta kuva griz, ali znaćete već kad je skuvan (gust je).

Za to vreme voće stavite na dno kalupa, pa preko njega ćete izliti griz.

Lepo rasporedite, preko možete staviti badem ili kao ja seckane orahe. Kod samog serviranja možete ukrasiti šlagom, slatkom pavlakom. Uživajte u brzoj pripremi ali i u svakom zalogajčiću.

hdr

Advertisement

One thought on “Poslastica od jabuka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s