Lazanje sa somom

Ribu često spremam, ali to obično bude pečena losos pastrmka ili prženi šaran. Ovo jelo sam prvi put probala pre mnogo godina u jednom restoranu i od tada ga pravim. Som je nekako blagog mirisa pa je tako pogodan za osobe koje i ne ljube nešto ribu (iskreno neke vrste imaju baš jak miris pa s toga i ukus). Ovo je mera za četiri osobe.

Fileti su obično zaleđeni tako da morate sačekati da se malo odlede, posolite, isecite na jednake komade i uvaljajte u brašno i pržite.

U isto vreme u lonac sa duplim dnom stavite malo putera, dodajte 4 kašike brašna i polako sipajte mleko. Jedan litar mleka će vam biti dovoljan. Napravite bešamel i odložite sa strane. Naravno posolite bešamel ali vrlo malo.

cof

 

U kipuću vodu (sa malo ulja) spuštajte mlince na minut. Spremite sud u kome ćete peći, nema potrebe da nauljite sud.

cof

 

Prvi red u plehu neka budu mlinci, drugi red su komadi prženog soma i preko ide bešamel. Preko njega možete staviti malo bibera i malo origana. Završavate bešamelom.

cofcofcof

Pecite na 200 stepeni nekih 30 do 40 min. Kao prilog možete bilo koju salatu, ja naravno uvek biram luk, ovog puta mladi.

Prijatno, uživajte u svakom zalogajčiću i javite utiske..

cof

Advertisement

3 thoughts on “Lazanje sa somom

  1. Nisam neki ljubitelj rečne ribe, ali soma volim, a i lazanje. Ovo deluje zaista zanimljivo i iskreno, nikad mi nije palo na pamet da mlince upotrebim umesto korica za lazanje, a zaista nema neke velike razlike. Odlična ideja. Hvala puno 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s