Pirinač sa povrćem

 

Stalno slušam priče ljudi u okolini kako gube apetit na leto. Meni se to nekako ne dešava, a volela bih. A neee, apetit i uživanje u hrani je istog intenziteta, samo se jela razlikuju. Jedina stvar koja mi malo smeta je kuvanje u maloj kuhinji i sva ta toplota od šporeta, zbog toga kuvam naveče i obavezno pravim promaju. Pa neću valjda dozvoliti da me leto ometa u mom uživanju tj pripremanju ukusnih obroka i konzumiranju istih.

Danas sam pravila pirinač koga još nazivaju prženi pirinač, ne znam tačno zbog čega jer svakako se prvo obari.

Za početak obarite 250 gr pirinča. U stvari pre toga možete iseckati svo povrće. Dve manje glavice crnog luka, tri čena belog luka, dve zelene paprike, dve šargarepe, izrendajte 2 cm đumbira i pripremite dve šake graška.

sdr

 

Kada pirinač bude kuvan ocedite ga. Na tiganj stavite malo ulja, dodajte luk, đumbir i beli luk, posle pet – šest minuta dodajte ostale povrće, smanjite vatru i mešajte svo vreme. Posle nekih 15-tak minuta dodajte pirinač i po malo dodajte soja sosa. Ne solite još uvek jer možda i nećete imati potrebe da solite ili ćete vrlo malo, soja sos je slan sam po sebi. Dodala sam i kašiku kineske paste, to je sos od paprike i luka i vrlo je slan.

 

 

Sada polako dodate pirinač i nastavite sa mešanjem. Trebalo bi da bude gotovo za nekih pola sata. Možete dodati bibera i peršuna, a naravno i neki začin koji volite.

 

 

Uz pirinač sa povrćem možete poslužiti piletinu, kao ja, ili meso opet po vašem izboru.

cof

Prijatno drugari i uživajte i po vrućini u baš svakom zalogajčiću, kao i ja.

cof

Advertisement

3 thoughts on “Pirinač sa povrćem

  1. Divno jelo! Ja, nažalost, imam malo problema sa varenjem pirinča, zbog toga jedem samo jednu vrstu i to retko. Ali ga često zamenim prosom ili kinoom. Razlika je mala što se ukusa tiče, a varim ih lakše. Ovaj princip može da se primeni i na njih, sigurno će biti odlično. Hvala, Miro ☺

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s