Slatko od borovnica

Postoje pisani tragovi da spravljanje slatka u našem narodu datira još od pre 200 godina. Običaj je bio da svaka kuća očekivanog gosta ali i slučajnog prolaznika u znak gostoprimstva i simbol dobrodošlice, posluži slatkim od voća, čašom hladne vode, a kasnije i čašicom domaće rakije. Sve to se služilo na poslužavniku koga je krasilo belo, uštirkano milje. Na žalost, ovaj običaj je nestao u gradovima, možda ćete ovo još doživeti u nekim ruralnim delovima Srbije. Sasvim je u redu ići u korak sa modernizacijom, inovacijama i tehnologijom ali se ne treba odricati nekih lepih običaja i manira.

Postoji anegdota kako je slikar, koji je došao da naslika portret kraljice Natalije Obrenović, bio poslužen slatkim. Pošto se prvi put sreo sa ovom vrstom posluženja jeo je i praktično pojeo svo slatko iz činije i naravno bilo mu je malo muka. Prepričava se da mu kraljica, kada je shvatila šta radi, ličnim primerom pokazala da treba da uzme samo jednu kašiku.

Ja volim da u kući imam uvek po koju slatku teglicu, što zbog lepog običaja i tradicije, što zbog mog ličnog zadovoljstva. Kad god mi padne šećer i nemam nešto drugo, kašičica meda i slatka dobro dođe. U nekim slučajevima volim da kolač dekorišem voćkom iz slatka.

Da ne dužim više, prelazimo na prikaz pripreme slatka od borovnica, koje su stigle pravo sa Kopaonika u naš dom. Dobih dva kilograma ovog jako ukusnog i zdravog voća i odmah sam znala da ću od njega napraviti slatko. Dva kilograma borovnica sam oprala, ocedila i preko stavila 1,5 kg šećera, i ostavila da prenoći.

 

Sutradan sam stavila šerpu na vatru srednje jačine, dodala 1 limun isečen da kolutove, jednu vanilu i kuvala. S vremena na vreme sam sklanjala penu koja se stvara tokom kuvanja.

sdr
Borovnica se kuva sa limunom i šipkom vanile

Za to vreme sam oprala teglice i stavila u rernu na 150 stepeni nekih 15-tak minuta.

Kada je slatko kuvano, a bude za nekih sat vremena (svakako proverite hlađenjem manje količine), sipala sam vruće slatko u vrele tegle. Zatvorila poklopcima i okrenula naopačke. Posle par minuta sam tegle vratila u normalan položaj i ušuškala krpama i ostavila da se hlade.

Ja se ne odričem tradicije i ako su mnogi slatko proterali iz grada, ja ne želim. I uživam u svakoj kašičici i svakom zalogajčiću, a možete i vi. Malo je vremena potrebno, samo malo vremena i mnogo ljubavi.

sdr
Slatko od borovnice

 

Borovnica je dobar izvor vlakana, vitamina C i vitamina K. Prema testiranjima ima najveći kapacitet antioksidansa od svih vrsta voća.

Advertisement

3 thoughts on “Slatko od borovnica

  1. Kako je lepo kad se ovako raspričate. Nisam jedina 😉 Doduše, ja ponekad ne znam da stanem, ali ne mari. Divan recept i slatka pričica. Bravo, Miro ☺

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s