Prebranac

Omiljena mahunarka u našem narodu, a i šire, koja može da se spremi na dosta načina, jako zahvalna jer je puna proteina, minerala, vlakana, ugljenih hidrata i vitamina je naravno pasulj. Donešen je sredinom 16. veka iz Južne Amerike u Evropu. Od tada do dana današnjeg koristi se u svim kuhinjama na razne načine, a kod nas najzastupljeniji kao čorbast pasulj i prebranac.

Često kuvam pasulj jer ga jednostavno svi volimo. Danas sam pravila prebranac i moj način pripreme želim da podelim sa vama. Uz prebranac mi uz sve sveže salate, najviše ide crni luk, pa gledam da ga napravim vikendom kako bih mogla da se ožderem.. haha Pa hajde da krenemo, jer nam za pripremu jela treba vremena.

Pola kilograma pasulja sam lepo oprala, stavila u šerpu pa na šporet, da proključa. Posle ključanja, bacim tu prvu vodu, nalijem opet vodom pa natrag na ringlu.

cof
Ja sam beli pasulj, a vi možete vrstu pasulja po izboru

Sledeće što radim je seckanje crnog luka. Obično nasečem sitno dve glavice, ali sam imala i praziluka, tako da sam i njega dodala. Takođe i obavezno sam dodala i tri čena sitno seckanog belog luka.

Odmah ubacim i par listova lovora, biber u zrnu i malo soli, poklopim i tako se kuva. S vremena na vreme možda treba dodati vodu.  Vreme kuvanja će zavisiti od samog pasulja, nekada se jako brzo skuva.

Kada je kuvan prebacim povrće u posudu u kojoj će se peći i tada dosolim, ukoliko nije dovoljno slan. Moram da napomenem da mi je najlepši prebranac spremljen u zemljanoj posudi. Ove godine pri povratku sa letovanja, negde u Bugarskoj pokraj puta sam videla divnu grnčariju. Naravno da sam kupila i eto, došlo vreme da je upotrebimo.

Kada je kuvani pasulj prebačen u sud pravim zapršku. U tiganj sa uljem (mada može biti i mast) sam dodala kašiku brašna i posle par sekundi jednu kašiku mlevene paprike. Prelila preko pasulja i sve lepo promešala.

Ako imate suve paprike, možete ih napuniti pasuljem i staviti preko. Ja ih sada nisam imala, ali sam jednu svežu papriku napunila i stavila po sredini posude, a oko nje naređala kobasice.

IMG_5319
Sada je sve spremno za pečenje

Pecite do nekih 45 minuta na 200 stepeni. Mi smo bili danas jako gladni, što se da videti i po slikama, jer primetićete još uvek krčka na stolu. Uz ovo jelo ide belolučena paprika, salata od kupusa, ljute paprike, a meni crni luk, nasečen na režnjeve i malo posoljen. Ma nek ide život…☺

mde
Prebranac sa kobasicama

Dragi moji ja sam danas uživala, jer cela moja porodica je bila na okupu. Zapravo uživali smo svi, uz ovo preukusno jelo, domaći hleb i sve ostalo. To je ta lepa nedelja. Uživajte i vi u svakom zalogajčiću i svakom trenutku…

Advertisement

One thought on “Prebranac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s