Biftek

Vekovima unazad i to ne samo u našem narodu već i šire, meso je predstavljalo jednu od bitnijih životnih namirnica. Nema potrebe da se vraćamo toliko daleko ali setićete se da vaši dedovi i očevi nisu smatrali da imaju kompletan ručak ako na stolu nema mesa. Zapravo mislim da muška populacija generalno prednjači u favorizovanju mesa, mada poznajem i neke dame. U poslednje vreme, tek u poslednjih godinu dana, upoznajem i srećem se se ljudima koji se odlučuju za ishranu baziranu na povrću i voću i lagano izbacuju meso. Ja još nisam na tom mentalnom nivou, pa i dalje, s vremena na vreme, jer nemam potrebu češće, spremam obroke od mesa.

Pripremamo biftek, videćete nije tako komplikovano. Za dobar obrok vam je potreban dobar komad mesa, u ovom slučaju sam kupila teletinu, mada može i  junetina. Najbitnija stvar je da kažete svom mesaru za koju namenu je meso i budite sigurni da će vam dati najbolji komad. Širina šnicle ne sme biti manja od debljine dva pa čak i tri prsta.

Za početak napravite marinadu u kojoj će meso stajati jedan ceo dan. U činiju stavite maslinovo ulje, bibera u zrnu i lovorovog lišća. Potopite meso i stavite u frižider do sutradan. Još jedan važan detalj je taj da meso pre prženja izvadite iz frižidera najmanje 2-3 sata kako bi imalo sobnu tamperaturu.

 

Pre samog prženja stavite tiganj da se greje, ali bez ulja, jer je meso stajalo potopljeno u ulju, nema potrebe. Sada meso vadite iz marinade i posolite samo jednu stranu mesa, onu koja se prvo prži.

cof
Pre pečenja posolite samo stranu koju ćete prvu peći

Pržite tu stranu između dva i dva i po minuta, nikako više.

cof
Stavite meso na već zagrejan tiganj

Sada posolite meso pa okrenete drugu stranu i pržite isto toliko vremena,

Kada ste završili svo meso poređajte na pleh, a rernu prethodno dobro zagrejete na 200 stepeni. Meso ubacite u rernu i pečete oko 2 minuta.

sdr
Posle prženja ide pečenje

Ne bih kvarila ovako lepo i sočno meso nekim jakim dodacima, sem možda krompir pireom i nekom laganom salatom.

Brzo i lako. Mi smo uživali, a vi dragi moji, budite vredni, napravite dobre bifteke i uživajte u svakom zalogajčiću sa vama dragim osobama.

cof
Prijatno

 

Advertisement

One thought on “Biftek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s