Voćni griz

Ima dece koja vole i koja su volela da idu u obdanište, za razliku od mene koju su roditelji praktično vukli do tamo i ostavljali me uplakanu. A jedan od razloga moje velike nevolje sa malim kolektivom je taj što ništa tamo nisam volela da jedem. Iz tog doba vučem traumu i ne jedem boraniju i pilav. Boranija je imala neke konce a pilav mi je mirisao na mamin ruž. I tako, muke moje svakog dana…Jedino sam se radovala užini, zapravo grizu. Sreći i mojoj radosti nigde kraja. I dan danas ponekad napravim griz i uživam.

Pravila sam varijaciju na temu griza, samo sa dosta voća. Ova poslastica ima vrlo malo šećera i dosta voća, i relativno brzo se pravi.

Pravila sam ovoga puta žele, ali grčki, kod nas ne postoji tako nešto, zato ga možete napraviti na drugi način. Uzmite 400 ml soka od višnje, ili neki po vašem izboru. U sok dodajte jednu kesicu želatina (10 gr) i  lepo rastvorite da nema grudvica. Sada stavite u šerpu na vatru dok ne provri. Možete dodati jednu kašiku šećera. Kada provri sklonite sa ringle i dodajte 300 gr voća. Ja sam uzela mešavinu zaleđenog voća (jagode, maline, višnje). Pomešajte i sipajte u kalup pa u frižider.

Dok se hladi žele počnite sa pripremom griza. U lonac sa duplim dnom sipajte pola litre mleka. U jednu činijicu stavite 5 kašika griza, 4 kašike šećera i kesicu vanil šećera. Dodajte vrlo malo hladne vode tek da homogenizujete griz sa šećerom. Sada sve to lepo sipajte u mleko i kuvajte nekih 10-tak minuta.

mde
Na ovaj način ćete izbeći grudvice u grizu

Htela sam da ova poslastica bude puna voća pa sam isekla još tri kruške, koje sam u tom trenutku imala, na sitne kockice. Kada se griz ohladio, a pre što ću ga staviti preko želea, dodala sam seckane kruške.

Proverite da li se žele stegao i ako jeste stavite voćni griz preko. Lepo poravnjajte i vratite na dohladu u frižider.

mde
Voćni griz stavite preko želea

Imaćete lep slatkiš koji nije toliko sladak ali je pun voća. Za decu i vas zdrava poslastica malo drugačija i puna vitamina. Uživajte i vi kao što smo mi…u svakom zalogajčiću ☺

cof
Voćni griz….prijatno

Savet- za lakše vadjenje poslastice iz pleha, stavite dno kalupa na par sekundi u vrelu vodu. Tako ćete ga lakše prevrnuti na tanjir.

Advertisement

One thought on “Voćni griz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s