Pljeskavice od povrća – veggie

Obično kuvam kod kuće ali danas sam bila u gostima kod starijeg sina i spremala mu nešto što sam obećala. I sami znate kako je nezgodno kad niste na svom terenu, ali uspela sam da napravim jedan ukusan i zdrav obrok. Stariji sin je skoro počeo sa načinom veganske ishrane tako da je današnji ručak prilagođen njemu. Mada moram da priznam da nam je svima prijao. Ovakav način ishrane zahteva kuvanje jer malo toga možete kupiti kao gotov obrok. Sve pohvale za sina koji je i sam počeo intenzivnije da kuva, a uskoro ćete se i uveriti u to. Biće gost na blogu i prezentovaće nešto čime sam ja oduševljena.

Ono što je on uradio i što je moralo biti urađeno dan pre, to je da je kupio leblebije i potopio ih u hladnu vodu. Trebalo je 12 sati da odstoje u vodi, pa tek onda da se kuvaju nekih 30-40 minuta. Napominjem ovo jer je to jedina zavrzlama kod ovih pljeskavica.

Za ove pljeskavice vam je potrebno: 200 gr kuvanih i oceđenjih leblebija, 2 crvene paprike, 3 šargarepe, 200 gr šampinjona, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, veza peršuna.

sdr
Povrće koje je potrebno usitniti

Kada ste usitnili povrće, a to radite jer ga je tako lakše blendati, stavite sve u blender ili secka (mada sam ja posle secka još lepše usitnila štapnim mikserom). Dok sam sitnila povrće dodala sam i 1 kašiku nutritivnog kvasca (ja sam dodala a vi ne morate, može bez toga), 2 kašike soja sosa, soli, bibera, 2 kašike čili sosa i 1 kašiku meda (ja sam stavila malo paste od šećerne trske) i prezli toliko da dobijete kompaktnu smesu – oko 100 gr sam ja stavila.

Sada sve lepo umesite i pravite pljeskavice koje ćete ređati u pleh sa pek papirom. Bilo bi lepo da moj sin ima pek papir, ali nema. Našla sam alu foliju i njom obložila pleh, prolazi..

Pre pečenja sam preko pljeskavica sipala maslinovo ulje. Rernu prethodno zagrejte. Neka se peku na 200 stepeni nekih 30-40 minuta. Sačekajte da se malo prohlade i navalite… Imala sam pomoć što se salata tiče jer se sinče prihvatilo pranja, seckanja povrća i začinjavanja istih.

sdr
Pljeskavice od povrća, salate i hleb od integralnog brašna sa susamom…predobro

Mi smo danas uživali u ovom obroku, a možete i vi. I hoćete, verujte, ali baš u svakom zalogajčiću…

Nutritivne vrednosti leblebija LINK

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s