Meso sa sosom od manga

Kao što sam već ranije pisala, obožavam da eksperimentišem i kombinujem meso sa voćem. Istraživala sam malo ovih dana i pronašla jedan zanimljiv recept. Malo sam modifikovala, jer u originalnom receptu se meso prvo kuva, ali u specijalnim za to vakum kesama, pa tek posle toga peče. I sos nam se razlikuje, ali moram priznati da sam jako zadovoljna rezultatom. I ne samo ja, već i moja porodica koja je danas probala ovaj specijalitet.

Za ovu priliku sam uzela tri svinjska filea. Pripremila sam malo mlevene paprike, malo soli i bibera, meso zasekla malo po površini, ali samo sa jedne strane i uvaljala u ovu mešavinu začina.

Ta mesta gde je meso zasečeno su u stvari džepovi u koje sam ubacila krompir. Preko mesa sam sipala ulje, stavila alu foliju preko i onda ubacila u već zagrejanu rernu. Na 200 stepeni se tako peklo meso nekih sat vremena. Na taj način sam dobila efekat tog kuvanja, tj dinstanja.

Sos od manga sam pripremila na sledeći način. A zapravo evo šta vam je potrebno za njega.

IMG_5502
Mango, jabuka i đumbir

Kao što vidite za ovaj voćni sos vam sem manga treba jedna jabuka i malo đumbira. Mango očistite i nasečete na kocke, jabuku isto tako, a đumbir oljuštite od kore (najlakše se ljušti kašikom), i nasečete ga na kolutiće.

cof
Spremno voće za pripremu sosa
Šerpicu gde ćete kuvati voće stavite na ringlu, dodajte voće, 1 ravnu kašičicu šećera i 1 dl vode. Poklopite i kuvajte nekih 20-tak minuta. Kada ste završili sa kuvanjem iz voća izvadite đumbir (nemojte ga bacati, iskoristila sam ga kasnije) i štapnim mikserom lepo ispasirajte voće. To je sada gotovo. Mirisi ovog sosa su orijentalni, a miris đumbira preovladava, ali njegov ukus i blaga ljutina će ostati u sosu i dati dobru notu tek malo slatkastom voću. Neopisivo ukusno i lepo, zapravo osvežavajuće.

Meso posle sat vremena oslobodite alu folije i vratite još nekih pola sata u rernu. U međuvremenu sam i krompir isekla i ispržila, kao prilog ovom mesu.

mde
Meso sam poslužila na samom sosu

Ne mogu vam opisati  ukuse i spoj svega ovoga što vidite. Morate probati i uživati kao i mi u svakom zalogajčiću…

Ostala sam dužna predloga za onaj ostatak kuvanog đumbira. Kuvani đumbir i jedan seckani limun sam takođe štapnim mikserom usitnila, dodala kašiku meda i vode i napravila preukusnu i kašastu limunadu.

Advertisement

2 thoughts on “Meso sa sosom od manga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s