Ovseno crni hleb

Ukoliko rešite da kao i ja izbacite belo brašno iz ishrane srešćete se sa dilemom oko hleba. Šta raditi, kupovati hleb koji nije toliko jeftin, a pri tom poneki ima u sebi emulgatore, ili ga praviti? Ovih dana pokušavam da napravim dobar hleb mešajući razne vrste brašna : heljdinog, integralnog, ovsenog, crnog,  i danas sam uspela da dobijem baš, baš dobar hleb. S toga sa vama delim recept, videćete kako je ukusan, ukoliko rešite da ga napravite. Verujte, ništa komplikovanije od običnog hleba (zapravo vrlo jednostavno).

Potrebno vam je sledeće: 1.5 dl mleka, 1.5 dl vode, 10gr suvog kvasca, 1 jaje, kašičica šećera, kašičica soli, 1 dl ulja, 300 gr ovsenog brašna i 180 gr crnog brašna.

Mleko i voda neka budu topli. Dodajte kesicu suvog kvasca, šećer, so, i jednu kašičicu belog brašna. Promešajte lepo i nek stoji na toplom, da krene reakcija kvasca.

cof
Za početak u mlako mleko i vodu, dodajte kvasac, šećer, so i malo brašna

Sada dodajte ulje,  jedno jaje, ovseno i crno brašno i opet sve lepo promešajte, pokrijte krpom i ostavite da testo nadođe.

Posle izvesnog vremena, možda nekih 20-tak minuta videćete da je testo krenulo da se diže.

cof
Testo koje raste

Sada pripremite pleh u kome će se peći hleb i nauljite ga pa pospite brašnom, kako bi se ispečen hleb lakše izvadio. Sada lepo promešajte testo, stavite u pleh, pouljite malo preko i lepo utapkajte prstima, kako biste ravnomerno rasporedili testo.

cof
Testo raspoređeno u plehu

Sačekajte još nekih 20-tak minuta, da još jednom krene testo da raste, pa stavite preko malo susama i pravac u zagrejanu rernu.

cof
Pred samo pečenje, stavite na testo susam

Pecite 35 minuta na 200 stepeni. Kada bude pečen, sačekajte makar malo da se prohladi i probajte ovaj preukusan i jako dobar hleb. Uživajte u svakom zalogajčiću kao i mi…  Neka vaša porodica ima hleb od zdravih sastojaka. Prijatno!

mde
Jedva sam čekala da se malo prohladi…☺

Ukoliko umesto mleka koristite pirinčano mleko i ne stavite jaje imaćete veganski hleb.

Advertisement

One thought on “Ovseno crni hleb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s