Zapečeno sočivo

Krećem od sebe i mogu slobodno da kažem da je sočivo vrlo malo zastupljeno u našoj kuhinji. U poslednje vreme, od kako smo isterali meso sa našeg jelovnika, često ga pravim, a do skoro ne znam da li mi palo na pamet da nešto napravim od njega. Ovoga puta sam pravila sočivo na način na koji pravim pasulj prebranac i mogu vam preneti baš lepe utiske. Em ukusno, em zdravo em se mnogo brže napravi ručak. Nema kuvanja od dva sata, jelo vam je gotovo za 40-tak minuta.

Pola kilograma sočiva sam oprala i stavila u šerpu sa vodom. Stavila na ringlu i dodavala povrće, u ovom slučaju šargarepu, zelen, tikvice, crni luk, beli luk i par listova lovora.

Posle 15 minuta je povrće spremno za rernu. Da, jedna napomena, nemojte s početka sipati previše vode, da ne biste sada morali da odlivate. Meni je bukvalno sva voda isparila i samo sam povrće sipala u pekač. Napravila sam zapršku od ulja, 1 kašike brašna i kašike ljute mlevene paprike. Nikada ne čekam da zaprška počne da “gori”, već čim se sjedini i tek počne da baca mehuriće stavim preko povrća. Dodajte soli i bibera i pravac u rernu.

Ukoliko želite da imate mesa u jelu, što je sasvim ok, dodajte malo suvih rebara, suvih kostiju ili neku lepu kobasicu pred pečenje.

Zapecite na 200 stepeni nekih pola sata i ručak je gotov.

Ja sam uz ovo malo ljuto sočivo napravila salatu od svežeg kupusa, a vi možete salatu po želji.

cof
Ručak je gotov

Mi smo danas uživali u svakom zalogajčiću, a možete i vi ako se odlučite za ovaj ručak. Prijatno !!!

Advertisement

3 thoughts on “Zapečeno sočivo

  1. Isto razmišljamo, i ja sam pisala o prebrancu od sočiva i hvalila ga više puta. Jeste zapostavljeno, a bez razloga, pošto je odlično. Hvala za podsećanje, Miro, mogla bih da ga spremim ovih dana 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s