Posne suve paprike

Prolaze dani, smenjuju se godišnja doba, pa rekla bih baš brzo i eto kao da je juče bilo, opet je stigao decembar, mesec posta, slava i priprema za novogodišnju noć. Pravimo svi neke planove, da li se radi o putovanjima, kupovini poklona, kićenju prostora i ukrašavanju jelke, ili možda kao i ja, o tome šta spremiti….ruska salata je obavezna, naravno

U vreme posta moram da priznam nimalo nije jednostavno ljudima koji ne kuvaju. Mislim, manje-više može sve da se kupi, ali ja ne bih rizikovala, na primer sa kupovinom pržene ribe u ribarnici. Ulje u kome se prži ta riba se korisiti mnogo puta, a to je nešto najštetnije za organizam.

Sada dok sam na “odmoru” i čekam sledeće zaposlenje imam vremena da se posvetim mojim voljenim bićima i da im ugađam, pa tako je ovaj ručak bio iznenađenje za starijeg sina, jer on baš voli posne, suve i punjene paprike. Bio je iznenađen jer nije znao šta mu kuvam, ali je imao zamerku, naravno, mogla sam da dodam indijski orah u fil. Pa mogla sam da ima mašinicu za mlevenje. Kada kuvam kod njega u stanu ne raspolažem svim pomoćnim sredstvima.

Na pijaci kupite ove suve paprike (cena od 150-200 dinara), samo pazite jer postoje i one koje su ljute. Stavite paprike u šerpu sa kipućom vodom i ostavite ih tako 15-2o minuta. Cilj je da paprike smekšaju kako bi se lakše punile.

 

 

Ja sam fil pravila sa prazilukom, ali isto tako možete koristiti crni luk. Ne znam zašto se zove crni al hajde, jer u većini zemalja imate luk i beli luk. Iseckala sam praziluk, dva komada, na sitno i stavila na ulje da se prži, ali na manjoj temperaturi.

U  isto vreme dok se luk pržio stavila sam pola šolje pirinča da kuva. Kada je polu kuvan dodajte ga luku, stavite malo vode kako bi sve lepo dinstalo i dodajte začine (soli, bibera i malo slatke mlevene paprike, a možete i ljute ukoliko volite).

mirini_zalogajcici_posne_suve_paprike_6
Dodala sam dimljenu mlevenu papriku i ostale začine

U frižideru kod sina sa zatekla šampinjone pa sam smislila kako da i njih ubacim u celu kombinaciju i da ih iskoristim. Od gornjeg dela sam pravila kapice, tj zatvarala paprike, inače koristim kolutiće krompira u tu svrhu.

Sada punite paprike, ali to radite nežno i polako, jer paprike mogu da puknu, što ne želite.

Ređajte paprike jednu pored druge u pleh, u kome ćete ih i peći. Ja sam preko paprika stavila ostatak šampinjona, prelila sa još malo ulja, dodala neki list lovora preko i šolju vode. Sada su spremne za rernu.

mirini_zalogajcici_posne_suve_paprike_10
Sada su spremne za pečenje

Paprike pecite na 180 stepeni nekih 30-40 minuta.

Nije komplikovano, vidite i sami. Još moram da dodam da možete u fil ubaciti šaku mlevenih oraha, ili indijski orah, kao što je i moj sin predložio.

Ja sam napravila iznenađenje sinu, uživali smo u svakom zalogajčiću ovih preukusnih posnih paprika. Možete i vi ovako ili na neki drugi, samo vaš način. I pošaljite ideje….Prijatno!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s