Humus- posni namaz od leblebija

Verovatno je većina probala ovaj namaz, koji je kod nas došao sa Bliskog istoka. Priče i nagđanja gde je tačno nastao, kao i sve i ovaj namaz svi redom svojataju. Kako god dobro je da se sve više ljudi kod nas naviklo na ovaj zdravi namaz, koji uz svežu salatu i prepečen hleb može da bude lep i osvežavajući obrok.

Odabrala sam ovo vreme posta da objavim recept. Nije ništa teško a ni komplikovano, najviše vremena će vam biti potrebno za kuvanje samih leblebija.

Leblebije operete i stavite u vodu da se kuvaju. Ja sam pravila humus od 500 gr leblebija i dobila dosta namaza, ali ga svi volimo tako da smo ga imali za dva dana. Kuvanje traje od 45 minuta do sat vremena, na srednjoj temperaturi.

Čim skinete sa šporeta odvojite vodu u kojoj su se kuvale, ali tu vodu nemojte bacati, jer će vam kasnije zatrebati. Ako imate blender možete ih tamo usitniti, ja sam to radila štapnim mikserom.

U samlevene leblebije dodajte soli, 3 čena belog luka, sok od dva limuna (pazite da ne upadnu semenke limuna) i kašiku tahinija, to je pasta od susama.

 

Probajte u toku miksanja i dodajte soli po ukusu. Da, humus ne sme da bude suviše gust, ali ni redak. Gustine otprilike kao pire krompir. Onu vodu slobodno dodajte pri miksanju ukoliko vidite da je pregusto. U slučaju da treba još malo razrediti, a vi ste potrošili onu kuvanu vodu, slobodno dodajte hladnu vodu sa česme. I tako do željene gustine, slodobno.

mirini_zalogajcici_humus7
Spreman humus

Imaćete odličan i hranljiv namaz. Možete ga mazati na sendviče ili jesti uz prepečen hleb. Obavezno uz humus ide maslinovo ulje, napravite udubljenja u namaz i sipajte ulje, ukrasite po želji. Ovako spremljen u frižideru može da stoji tri – četiri dana.

Ja ga volim ovako, sa jajetom preko.

mirini_zalogajcici_humus8
Moj omiljeni sendvič

Mi uživamo svaki put, u svakom zalogajčiću, a vi možete takođe, ukoliko odvojite malo vremena, a verujte da vredi. Prijatno  !!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s