Mak kuglice-posne

Život je jako nepredvidiv, nema pravila i nema garancije, ni na šta, pa čak ni na plan da napravite posne mak kocke. Imala sam nameru da napravim jednu vrstu kolača, a ispalo je nešto sasvim drugo, naravno neplanirano. Svima se skoro desilo, a eto dešava se i najboljima (hahaha) da kolač iz nekog, za mene i dalje nepoznatog razloga, ne uspe. Po ovom receptu sam pravila mak kocke i to je tako jednostavan i lep kolač, ali eto ovoga puta nije uspeo i uz malo mašte i dovitljivosti su nastale lepe mak kuglice.

Namera mi je da vam pokažem da se svakome može desiti peh, ali ne očajavajte, postoji rešenje za svaki problem. Postoje rešenja za velike probleme a ne za ovaj, samo malo kreativnosti i maštovitosti ubacite baš tada kao najbitniji sastojak. Sigurna sam da će nastati nešto novo, vaše i originalno. Možda baš tako treba.

Napisaću recept za kocke tako da ih možete praviti, a ukoliko hoćete baš ovakve kuglice radite sve ovo iz recepta i ono šta sam ja kasnije uradila kako bih popravila stvar.

Za mak kocke je potrebno 2 šolje šećera, 2 šolje kisele vode, 1 šolja ulja, 2,5 šolje brašna, 1 prašak za pecivo, 200 gr mlevenog maka, 100 gr čokolade ali posne, 2 dl vode i 4 kašike šećera. Potrebne su vam takođe dve činije kako biste suve sastojke stavili u jednu činiju a tečne u drugu.

Suve sastojke dobro pomešati pa sipati u tečne. Dobro i dugo mešajte i stavite u nauljen i brašnom posut pleh. Pecite nekih 40 minuta na 200 stepeni. Za to vreme prokuvajte 4 kašike šećera i 2 dl vode.

Kada izvadite pleh iz rerne kolač prelijete hladnim sirupom. Preko njega ide glazura od čokolade. To je to.

E sada, meni se desilo da je kolač popucao, kao što možete videti. Mislim da je razlog pleh, jer je mnogo manji od onog koji koristim. Možda…a možda i nije. Nikako mi se nije dopao izgled pečenog testa. Posle par minuta rešim da rizikujem, mada sam znala da je mala verovatnoća da pogrešim mnogo. Pečeno testo usitnim rukama, rastopim 100 gr čokolade sa 4-5 kašika ulja, dodam još 3 kašike kakaa. Tu otopljenu čokoladu ubacim u testo, lepo sve sjedinim i napravim kuglice.

mirini_zalogajcici_mak_kuglice_10
Preko svake sam stavila otopljenu čokoladu i malo zlatnog praha

Kada su se ohladile kuglice preko svake sam stavila po kašičicu otopljene posne čokolade. Ukrasite kako želite. Mogla sam da dodam i neku kašiku džema od narandže, ali se u tom trenutku nisam setila.

Sve u svemu, ovaj post i moje pisanije neka vas ohrabri i da nekada ideju, da u trenutku kada mislite da je sve propalo ipak ima nade da se sve popravi.

Pravite ovih dana i budite kreativni, ja sigurno hoću. Uživajte u svakom zakogajčiću, kao i mi…a kako i ne bi… svaki je napravljen sa dosta ljubavi. Prijatno!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s