Pirinač sa voćem i začinima

Skoro sam pročitala knjigu Paša od kuhinje i preporučila bih je jer se kroz priču i glavnom junaku aščiji (kuvaru) provlače priče o Otomanskom carstvu, ljubavi, začinima, aromama i ukusima.Glavni junak je imao dar za kuvanje i spajanje različitih sastojaka, spajao nespojivo i postao najbolji u svom poslu. Baš on je kuvao pirinač na sličan način kao i ja, zapravo ja sam pokušala da napravim pirinač na njegov način i verujte da je pirinač kuvan na ovaj način veoma ukusan.

U jednu šerpu stavite odmah po sredini jednu jabuku, koju ste prethodno oprali, a odmah preko nje stavite jednu šolju opranog pirinča. Ovu količinu pirinča sam prelila sa 3 šolje vode, još jedno pravilo je odnos pirinča i vode, uvek je 1:3. Jedan jako važan savet za kuvanje pirinča, kuvajte ga na veoma maloj temperaturi. Niska temperatura podrazumeva malo duže vreme koje bi trebalo da odvojite za pripremu pirinča.

Očistila sam nekoliko urmi i iseckala što sam sitnije mogla, a takođe sam usitnila osušenu nanu, mada možete dodati majčinu dušicu. Veoma lepo sa pirinčem ide suvo grožđe, tako da ga možete staviti umesto urmi.

U pirinač sam odmah na početku dodala malo maslinovog (može i suncokretovog) ulja. Svakako se malo masnoće preporučuje kako vam se zrnca ne bi lepila. Skoro sam pročitala da postoji vrsta lepljivog pirinča, ali se ta vrta koristi za neka specijalna jela.

Dodala sam urme, nanu, malo soli, mlevenog bibera i malo tucane ljute paprike. Ljuto i slatko je meni sasvim dobra kombinacija.

 

mirini_zalogacici_pirinac_sa vocem_6
Najbitnije je kuvanje na tihoj vatri

Kada vam voda ispari pirinač je kuvan. Kada se malo prohladi možete ga servirati kao prilog nekom jelu. Bićete oduševljeni mirisima i ukusom. Meni je najviše dominirala nana što mi se mnogo dopalo.

Stavila sam pirinač u kalup pa kada se prohladio malo sam se igrala tako što sam napravila udubljenja i punila ih kuvanim graškom. Meso sa senfom i pirinač sa voćem, grašak sa obaveznom mirođijom…eksplozija ukusa. Moja preporuka da napravite ovakav pirinač jer nekada je dobro iskočiti iz klišea i svakodnevnice.

gore
Preukusno jelo

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a možete i vi. Iznenadite svoju porodicu možda baš ovog vikenda. Prijatno!!!

 

Advertisement

2 thoughts on “Pirinač sa voćem i začinima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s