Đuveč

Svake godine u ovo vreme letnjih raspusta uvek se setim detinjstva i vremena koje sam provodila kod baba na selu. Bilo je to neko bezbrižno vreme, sa ove tačke posmatranja, jedino sam mislila sa kojim ću se drugaricama videti, čega ćemo se igrati i da li ću morati babi i dedi da pomažem oko nečega. Moram priznati da mi je najteži posao bio da zalivam baštu i skupljam šljive za rakiju.

Jednom sam tako mala, mislim da sam imala 12 godina, bila zadužena da kuvam tog dana ručak. Sećam se baba mi je ostavila pile i povrće, trebalo je da napravim pile na lovački način. Gledala sam kako mama sprema to jelo i sva važna i bitna rekla da znam da ga spremim. Napravila sam ručak uz sve muke, ma jeli smo nekako, malo ugljenisan ručak jer sve vreme je trebalo kuvati i paziti da se smederevac ne zagasi. U tom loženju sam očigledno preterala ali dobro, imali smo kakav takav ručak.

Kod moje babe je taj šporet i leti bio potpaljen. Jelo koje je obeležilo te letnje dane, i kod jedne ali i druge babe, bio je đuveč. Lepo jelo sa dosta povrća. Moje babe ali i majka su stavljale meso u đuveč ali ja ga tako ne volim. Spremam samo sa povrćem, eventualno sam nekada znala da preko povrća stavim lepe kobasice.

Nisam do sada pisala o đuveču jer nekako mi je suviše jednostavno jelo i već svako ima svoj način pripreme, ali na nagovor moje Jele sada objavljujem recept.

Za đuveč na moj način vam je potrebno od povrća krompir, šargarepa, crni luk (sada sam imala praziluk), paradajz, paprika, pirinač, peršun, začini, kečap ili paradajz pire, lovor.

Potrebno povrće
Potrebno povrće

Crni luk ili praziluk i šargarepu iseckate što sitnije i stavite u tiganj da se prži. Odmah dodajte seckane paradajz i papriku, količinu odredite sami, ja stavim dva paradajza i jednu papriku.

Iseckano povrće propržite

U tiganj sa povrćem možete dodati pola šolje vode kako bi se povrće dinstalo. Posle desetak minuta dodajte povrću pola šolje opranog pirinča, pola šolje paradajz pirea ili kečapa, začine/ so, biber, jednu kašiku mlevene crvene paprike, peršun i nastavite sa dinstanjem još koji minut.

U povrće dodajte pirinač
Takođe dodati sve začine i paradajz pire

Dok se povrće dinsta oljuštite krompir, ja obično uzmem 1 kg krompira. Kada ga oljuštite isecite ga na veće delove i stavite i tepsiju ili đuvečak, posudu u kojoj ćete peći đuveč.

Krompir isečen na veće komade malo posoliti

Sada u krompir stavite svo povrće iz tiganja, sipajte jednu do dve šolje vode, taman toliko da sve ogrezne u tečnosti, dodajte lovorov list, još malo bibera, ne može biti previše i stavite u rernu da se peče. Pecite jelo oko 45 minuta na temperaturi od oko 180 stepeni.

Dinstano povrće pomešajte sa krompirom

Sve prelijte vodom i dopunite začinima i lovorovim listom

Naravno uvek možete dodati veće komade mesa, dinstajte sa povrćem i ostalo uradite isto. Kao što sam već napisala ja volim samo povrće. Uz ovo jelo mi najbolje ide salata uz svežeg kupusa.

Drugari prijatno….

Mi uvek uživamo u svakom zalogajčiću ovog jela, a možete i vi. Videli ste ništa teško i zahtevno, a veoma zdravo i ukusno jelo.Prijatno i šta još da dodam, sem da se čuvate i volite….

Advertisement

2 thoughts on “Đuveč

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s