Piletina na lovački način

 

Svako od nas ima neko omiljano jelo iz detinjstava. Kao mala nisam baš bila “ješna” ali ovo jelo sam baš volela.Tada je bilo tako, a sada se držim ove😉 “Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani”. Džordž Bernard Šo.

Mislim da sam uspela da ljubav prema baš ovom jelu prenesem na svoju decu. Pomislićete ništa posebno, ništa specijalno, ništa drugačije, možda čak i veoma slično nekom jelu, ali nije. E sada, jedino što ovo jelo zahteva je vreme. Vreme pripreme je što duže to bolje, što će reći da ga spremam od dva do dva i po sata. Potrebno je dinstati sve na jako slaboj temperaturi što duže. U tom slučaju se svo povrće praktično istopi i dobijete preukusan sos sa mesom. Pile na lovački način je pravila moja mama, a ja sam pokušala (12 godina mojih) da ga napravim babi i dedi, na jednom od letnih raspusta provedenog kod njih, ali moram priznati bezuspešno, jer onaj je smederevac nešto poludeskao i meni se jelo ugljenisalo.

Za ovo jelo vam je potrebno sledeće: 1 celo pile, dosta crnog luka (sečenog na režnjeve negde oko 700 grama), 7 čena belog luka, 5/6 šargarepa, 4 paradajza, 3 crvene paprika, lovor, začini…🍅🍅🌶🌶🧄🧄🥕🥕🧅🧅🍗🍗

Crni luk isečete na režnjeve i stavite u veću šerpu, sa uljem nemojte preterivati, jer pile pusti masnoću. Odmah dodajte beli luk, možete ga iseći ali i ne morate, šargarepu isecite na kolutiće, kao i paradajz i papriku. 

Kada ste povrće isekli uključite ringlu, ali odmah čim se zagreje smanjite temperaturu. Pile isecite na željene komade i stavite preko povrća. Odmah stavite lovorovo lišće, soli i bibera, nalijte sa toliko vode koliko je potrebno da sve ogrezne i poklopite poklopcem i pustite da se dinsta.

To je sve! Nema više dodavanja, sem možda malo vode, videćete već u toku kuvanja. S vremena na vreme samo protresete šerpu kako se neko povrće ne bi zalepilo za šerpu, ali sigurno neće ako nije jaka temperatura.

Obavezno uz jelo napravim pire kao dodataka, ali ukoliko nećete praviti pire možete pri kraju naseći krupno krompir i ubaciti da se ukrčka se povrćem i mesom.

Posle dva sata imate idealan obrok. U jednom jelu dosta povrća i meso. Da, ko voli ljuto neka ubaci i jednu ljutu papričicu.

IMG_0494

Mi uživamo u svakom zalogajčiću ovog jela a vama savetujem od srca da napravite. Ne iziskuje neke posebne namirnice, samo malo više vremena i volje. Uživajte i pripremite ovo jelo voljenim osobama.

Prijatno!!!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s