Gulaš

Jedno od “jačih” i sigurno naomiljenije jelo muškaraca (dokazano) je naravno jelo sa mesom, gulaš. Mada, da se ne lažemo, i mi žene ga volimo, ali se nekako obroci sa mesom vezuju za one  koji ne priznaju ručak bez mesa. Znamo već da je jelo nastalo u Mađarskoj, u izvornom prevodu reč „gulyás“ znači stočar. Sama reč nam govori da je reč o jelu koje se pravi od mesa krava, sa dosta crnog luka i mlevenom paprikom.

Ja sam sada imala više vrsta mesa i napravila sam divan mix. Svinjsko i juneće meso od buta sam iseckala na kockice, otprilike 2 kg. Na tu količinu mesa sam iseckala oko 1,5 kg crnog luka. I pored secka se isplakah pošteno..😅😂

Da, moram odmah da napomenem da ovo jelo zahteva pristojno vreme pripreme, negde oko 3 sata, najmanje. Što se duže krčka sve je lepše. Pa dragi moji, naoružajte se strpljenjem i vremenom kada krenete da ga pravite.

U veću šerpu sam stavila ulje i onaj iseckani luk. To sam prvo dinstala, na manjoj temperaturi nekih 15/tak minuta. Posle toga sam dodala kockice mesa, lovorovog lišća (obožavam lovor, dodajem u sva jela a pogotovo u gulaš), dodala pola šolje vode, zatvorila poklopcem i ostavila da se dinsta.

S vremena na vreme pogledajte jelo, promešajte i ukoliko je voda isparila dodajte ali sve po malo vode. Nikako ne treba da bude suviše vode, vodite o tome računa.

Postoji mnogo načina pripreme gulaša, pa tako neko dodaje i rendanu šargarepu, ja ne. Pravim samo sa crnim lukom i mesom 🧅🧅🧅🥩🥩🥩.

Na sredini kuvanja jelo posolim i dodam dosta crnog mlevenog bibera.

Pred kraj na nekih 15 minuta dodam hladnu zapršku, a to je u pola šolje hladne vode razmutim dobro 1 kašiku brašna i 1/2 kašike crvene mlevene paprike. Sve to sipam u meso, lagano promešam i ostavim još nekih 15 minuta na tihoj vatri. Ovoga puta nisam imala peršun, ali volim pred samo serviranje da začinim seckanim peršunom, daje neku svežinu jelu.

Možete servirati uz krompir pire, obično tako, ili uz kuvanu testeninu. Ja sam ovoga puta skuvala sačuvane toskanske mašnice, i dodala još malo pečenog batata🍠.

Bilo je zaista njami…Mi smo uživali u svakom zalogajčiću!

Vi takođe možete, ali kao što sam već napisala, trebalo bi da odvojite dovoljno vremena za ovo jelo.

Pišite da li ste spremali na ovaj ili imate svoj način…

Prijatno!!!!!

Advertisement

2 thoughts on “Gulaš

    1. Dragi Karlos, hvala na javljanju i interesovanju za srpsku kuhinju, ali moram te ispraviti na početku jer je gulaš mađarski specijalitet. Naravno mi ga obožavamo pa smo naučili da ga dobro pravimo😊. Imaš na blogu dosta recepata a između ostalog i prebranac. Ne znam da li si jeo i spremao ga. Javi utiske svakako i veliki pozdrav🧑‍🍳.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s