Sacher torta

Nekada, ne tako davno, torte su se mesile tj pravile samo sa nekim razlogom. Moralo je biti neko porodično slavlje, rođendan, slava ili neki crkveni praznik. Za razliku od tada, bar u mom slučaju, uvek nađem razloga da je napravim preko nedelje (u poverenju razlog je jer se meni jede). Moram da priznam da nisam imala tu sreću da gledam mamu kako pravi torte, jer je bila više orijentisana slanim jelima. Pravila je pite, vanilice, koh a tulumbe su bile njen vrhunac što se slatkog tiče. . Za rođendane i neke porodične svečanosti smo uvek imali tortu iz poslastičarnice, jer majka nije bila vična ovom umeću. Mislim da je to razlog moje zainteresovanosti za pravljenje torti i kolača od malena.

Varijanti na temu Sacher torte ima mnogo, recepti su više-manje slični. Nema tu mnogo mudrolija, znaju se glavni sastojci. Ova se možda razlikuje od drugih jer umesto običnog čokoladnog preliva preko ide Ganache krem.

Da krenemo sa pripremom korice, koju ćemo kada bude pečena podeliti na tri dela. Možda se i tu malo razlikuje jer u većini recepata se patišpanj deli samo na dva dela.

Umutite 6 belanaca i ostavite sa strane. U loncu sa duplim dnom ili na pari otopite 160 gr čokolade sa 140 gr putera. Zatim odvojeno umutite 6 žumanaca sa 160 gr šećera, 1 vanil šećerom, 1 praškom za pecivo i 100 gr  brašna. Sada u sve to dodajte onu otopljenu čokoladu, to možete mikserom, ali kada budete počeli da dodajete sneg od belanaca, to radite polako, kašikom mešajte.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Sve to stavite i kalup (pouljen i posut brašnom) i pecite. Prvih 20 min na 100 stepeni, sledećih 20 min na 150 steni i još 15 min na 180 stepeni. I kada bude pečeno, što ćete proveriti čačkalicom, neka ostane sve u otvorenoj rerni još neki minut.

Kada se ohladi preseći tako da dobijete tri kore. Možete seći nožem ili koncem ako ste savladali tu veštinu. Ukoliko se desi da vam korica pukne ili vam se otkine deo, ne očajavajte, sve se to filom prilepi.

mde

mde

 

Sada spremite dve narandže, jednu i po iscedite i pripremite za posipanje svake korice a polovinu jedne voćke iscedite i dodajte u 300 gr džema od kajsija (malo ugrejanog). Ja sam pomešala džem od kajsija sa malo džema od narandže. Kakvu god kombinaciju da napravite nećete pogrešiti. Svaku koricu prvo prelijte sokom pa onda premažite džemom. Završavate premazivanjem džemom.

mdemdemde

 

I na kraju napravite Ganache krem, kojim ćete preliti celu tortu. U činiju stavite 200 gr crne čokolade, polomite je na sitnije komade. Sada 200 ml slatke pavlake stavite na vatru, ali samo do ključanja. Prelijte čokoladu vrućom pavlakom i mešajte. Dugo, dugo i tako još malo… ostavite je nekih 15-tak minuta da se hladi ali uz povremeno mešanje. Ovaj krem ne sme biti ni suviše topao a ni hladan kad ga prelivate preko torte.

 

 

Kada to uradite možete ukrasiti trakicama čokolade kao i ja ili već kako volite. Ja sam ove trakice dobila tako što sam ljuštilicom za krompir gulila mlečnu čokoladu. Pa još malo slatkog od šumskih jagoda, pa prava ekspolzija ukusa. Ja sam uživala u svakom zalogajčiću, a to želim i vama. ♫ ♡

mde

cof
cof
Advertisement

One thought on “Sacher torta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s