Hleb sa crnim pivom i ideja za sendvič

 

Koliko god da sam sita u trenutku kada mi nozdrve zagolica miris pečenog hleba apetit se otvara i naravno moram da uzmem makar malo parče. Često pečemo hleb u mini pekari, pa se desi da bude gotov kasno uveče i znam da ne bi trebalo ni da pomislim da jedem u to vreme, ali ja naravno da ne mogu da odolim hlebu i otkinem malo, kao da vidim kako je ispao. A definitivno mi najteže pada kada sam na režimu i nikako ne jedem hleb. To su jako teški dani za mene, jer koliko god i šta god da jedem ja nisam sita.

Vekovima se pravi na razne načine, razne kulture imaju drugačiji način same pripreme i izrade pa samim tim i drugačiji izgled hleba. Od velikih vekni do tankih hlebova, skoro tankih kao palačinke, belih, crnih, ražanih, integralih…. ma sve ih prosto obožavam. Meni je hleb osnovna životna namirnica i tu nema dileme.

Sada ćemo praviti hleb od crnog piva i bez kvasca. Mislim da može i sa običnim pivom, ali je ovo je verovatno interesantnije zbog boje koju ćete dobiti.

U jednu činiju stavite 3 šolje brašna, 4 kašičice praška za pecivo, 1 kašičicu soli, 1 kašiku smeđeg šećera i pola šolje ovsenih pahulja.

 

 

Lepo promešajte prvo taj praškasti deo, a zatim dodajte 3 ½ dl crnog piva(ukoliko su vam šolje velike, a vi punite brašnom do vrha, možete staviti i 4 ½ dl piva)  i 1 dl ulja. Sa količinom piva ne možete pogrešiti, samo će biti sočniji ako malo “preterate”. Sada sve to dobro promešajte i stavite u pleh koji ste premazali puterom.

 

Preko testa stavite još malo ovsenih pahulja, a može i kima, susama, šta god volite.

cof

 

Na 250 stepeni pecite prvih 10 min a onda ostalih 40 na 180.

Kada je hleb pečen nemojte ga odmah vaditi iz rerne. Sačekajte da malo ”odmori”.

mde

Možete jesti samo njega, jer je toliko sočan, možete praviti sendviče za doručak kao što sam uradila ja. Na nagovor moje drage koleginice Jelene / Jele počeću da sa vama delim više ideja za doručak. Mislim da je u pravu, trebalo bi više toga da bude, ovom prilikom to i obećavam. Mojoj Jeli i svima vama jedan lep sendvič.

Na parče hleba stavila sam moj (lepi, najlepši) džem od jagoda (može bilo koji), preko dve šnite kačkavalja, pa preko jaje na oko, a na vrhu prženu pečenicu (može i prženu slaninicu), i još jedan sloj isti. Posle ovakvog obroka bićete dugo siti.

cof

 

Uživajte kuvajući i uživajte ručkajući, ali baš kao i ja, u svakom zalogajčiću.

Advertisement

6 thoughts on “Hleb sa crnim pivom i ideja za sendvič

  1. Predivno izgleda! Prava stvar i za mene, što volim testa bez kvasca. I verujem da može i sa svetlim pivom, ali mu crno da onaj lepi ukus karamela. Hvala, Miro za divan recept! 😉 A moja imenjakinja je u pravu, svi mi dajemo premalo ideja za najvažniji obrok, doručak. Treba da pišemo više o njemu 💝

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s