Kupus na naš način

Nekim jelima sam se oduvek radovala, a među njima je i kuvani kupus. Generacijama se u našoj porodici kuvao na ovaj način, zapravo skoro, jer pokojna baba i moja mama su umesto suvog, stavljale sveže meso. Za razliku od njih ja ga kuvam sa suvim mesom, tj. rebrima, i to isključivo zbog lepog mirisa. Što se mene tiče povrće mi je sasvim dovoljno.

Sećam se kada sam bila mala i vraćajući se iz škole znala sam da namirišem naš kupus još sa sprata niže, i bila sam jako radosna. Slično je reagovao moj stariji sin. Znao je da uđe jako veseo u stan i da me zagrli i poljubi. Geni su zaista čudo.

Nema velike mudrolije oko spremanja ovog jela, veoma je lako jer svo povrće ubacim u šerpu i kuvam najmanje 3 sata. Kupus i sve od njega (sarme, podvarak) zahteva dugo krčkanje i dosta masnoće.

Šargarepu, crni luk, sveže paprike (može i ljuta, ko voli) i paradajz iseckam i stavim preko krupno sečenog kupusa. Rebra i lovorov list ubacite tu negde.

Jelo oko koga nema obigravanja, sem s vremena na vreme proverim da li je dovoljno slano i da li sam ga dobro zamastila. Sada sam koristila ulje, inače u većini slučajeva to bude mast. Mnogo je ukusnije.

Posle nekih sat i po kuvanja, ali zaista na tihoj vatri, dodam kašiku mlevene paprike i nastavim sa kuvanjem.

cof
Mlevena paprika, so i biber od začina

Nekada kada mi se baš jede ne mogu da sačekam kraj kuvanja. Cupkam…i zavirujem u šerpu.

cof
Krčka se i mami svojim mirisima

Verovatno spremate na sličan način, mada bi bilo lepo da pošaljete svoje recepte. Sačekala sam i sedam odmah da jedem, nema više čekanja. Da, uz ovaj kupus obavezno bar meni, ide crni luk. Glavicu očistim, iseckam i posolim. Njami…. ja uživam.

Uživajte i vi u svakom zalogajčiću i šaljite vaše recepte…

Advertisement

3 thoughts on “Kupus na naš način

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s