Slatko mirisne kockice

Ovih dana sam se setila mojih zimskih raspusta i vremena provedenog najviše napolju, grudvajući se i sankajući sa drugarima. Bile su to zime sa snegom, bili smo deca i znali da se igramo napolju, za razliku od dece danas, koja na žalost nemaju takve trenutke. Sada ne želim da krivim nikoga zbog toga, ni državu, ni vreme, ni globalno zagrevanje a ni same roditelje…Tako je kako je. Letnje raspuste sam obavezno provodila na selu, ali ne i svaki zimski, mada pravu zimsku i snežnu čaroliju možete samo na selu doživeti.

Moja baba je pravila nešto slično ovim kockicama bundeve ali ne sa začinima, jer…jednostavno nije ih bilo.

Za ovu zdravu i hranljivu poslasticu vam je potrebna kraljica jeseni, draga bundeva. Isecite je na sitne kockice. To je praktično najteži deo, jer bundeva se teško guli od kore i teško seče.

Preko kockica stavite sve začine koje imate i koji se inače stavljaju u sve zimske kolače, a to su cimet, mleveni karanfilić, muskatni oraščić i ja sam dodala kardamon. Lepo rukama izmešajte kako bi se začini pravilno rasporedili po bundevi. Posle toga prelijete kockice mlekom, ja sam koristila pirinčano mleko, u tom slučaju imaćete posnu poslasticu, mada možete i obično kravlje mleko da koristite. Ja sam stavila dve čaše mleka.

I na kraju sam dodala malo meda, za svaki sličaj, jer nekada bundeve ne budu slatke.

mirini_zalogajcici_slatke_kockice_6
Najlepši borov med sa Thassosa

Stavite posudu u rernu na 200 stepeni na nekih 45-50 minuta. O tome kako će vam kuća divno mirisati na sve ove orijentalne začine mogu da pišem, ali ćete se u to uveriti tek kada sami napravite.

Imaćete jednu jako zdravu i lepu svakodnevnu poslasticu ukoliko još na sve to dodate malo orašastih plodova.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a možete i vi, samo je potrebno malo vremena i mnogo ljubavi. Podarite dragim osobama činiju ove lepe poslastice a sa njom i svu ljubav koju osećate za njih. Prijatno!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s